Creen el primer audioconte que retrata al detall el dia a dia d'un gos pigall

És una obra de l'entitat el Món de prop amb la col·laboració del Centre Universitari de la Visió

Redacció
23 de febrer del 2018
Actualitzat el 02 de març a les 8:17h
Quines dificultats es troba un gos pigall en una gran ciutat? Quins obstacles físics hi ha al llarg d'un trajecte habitual? Quina resposta hi ha de la ciutadania? Aquests i d'altrs dubtes intenta respondre una original i "pionera" iniciativa, així ho han assegurat els seus creadors, l'entitat al Món de prop, amb la col·laboració del Centre Universitari de la Visió (UCV) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). 

Es tracta de l'audioconte Ulls de gos que introdueix com a novetat que "no perds detalls" del relat, segons ha explicat la pedagoga de l'entitat sense ànim de lucre, Olga Martínez, en la presentació del projecte. "T'explica les petites coses que es perden en obres per a persones amb diversitat visual o cegues, que fan una descripció més global". 

En aquesta línia, el pioner en autodescripció a Catalunya i l'Estat, Llorenç Blasi, ha determinat que la dificultat "no només està en descriure objectivament les escenes pàgina a pàgina, també en mostrar amb les paraules l'atmosfera, les expressions dels personatges, els colors i les sensacions des del punt de vista d'un gos". La història està ambientada a Barcelona i narra la vida quotidiana del gos pigall, anomenat Atlas. 


Les imatges del conte es complementen amb audiodescripcions recollides en un USB. S'han editat 200 exemplars en tres idiomes: català, castellà i anglès. La finalitat és que tingui una funció pedagògica i "conscienciar de la importància de l'empatia", ha remarcat Martínez. Encara que també la voluntat és que a partir d'aquest treball es generin nous materials.

És el segon llibre de al Món més a prop -el primer va ser El gat i la lluna- i Ulls de gos forma part del projecte 'MIRA'M', en què també hi col·labora la CUV, que va dirigir a educadors per tal de treballar l'empatia i el civisme.