Terrassa tindrà 800m2 més de Biblioteca Central

El Pla de biblioteques també preveu reubicar la biblioteca del Districte 5 i crear un bibliobús | El nou Pla (2018-2025) s'ha aprovat al ple municipal per unanimitat

22 de febrer del 2018
Actualitzat el 27 de febrer a les 20:56h
Totes les forces polítiques amb representació al Ple de l'Ajuntaemnt han aprovat per unanimitat el Pla de biblioteques de Terrassa que tindrà validesa fins a l'any 2025. Tot i que no contempla terminis d'execució, el pla proposa millores en el servei de les biblioteques actuals així com l'ampliació i reubicació d'alguns espais. 

El projecte principal previst per executar en els pròxims anys és el de l'ampliació de la Biblioteca Central de Terrassa (Bct), inaugurada l'any 1998 i que ha anat creixent de manera sostinguda, en recursos, equipaments i usuaris. Es preveu que aquesta biblioteca augmenti en 800m2 de superfície, 500m2 d'ampliació del vestíbul i 300m2 a la planta inferior. El govern municipal considera que l'actuació a la Bct és la més prioritària pel fet que és la que més utilitzen els terrassencs i terrassenques. 

En el Pla elaborat per la Diputació de Barcelona es detalla que la Biblioteca Central de Terrassa en aquests moments té un dèficit considerable d’espai respecte al què estableixen els Estàndards de Biblioteca Pública de Catalunya. La biblioteca, perquè pugui desenvolupar de forma òptima la seva funció de capçalera de xarxa, requereix d’una ampliació i actuació dels espais per adaptar-los a les necessitats i usos actuals.

L'ampliació podria donar resposta a les aules d'estudi

A la planta inferior de l’edifici es troba un espai de 300m2 sense construir. Es proposa que aquest pugui advenir un espai polivalent per poder donar resposta a diferents usos. Es destaca poder-li donar un ús d'aula d'estudi, ja que per la serva situació dins la biblioteca permetria tenir un accés independent de la resta de l'edifici, amb entrada des del carrer Sant Gaietà. Aquesta possibilitat permetria dur a terme activitats en horari diferent de la biblioteca, i amb personal extern i totalment aliè. 

La biblioteca del Districte 5 canviarà de lloc

D'acord amb el mateix pla, de les biblioteques existents, la Biblioteca Districte 5 és la que actualment presenta un major dèficit de recursos. La principal problemàtica és la seva ubicació dins d’un altre equipament, ja que es troba dins del Club Natació Terrassa.
 

Actualment la biblioteca del Districte 5 es troba dins de les instal·lacions del Club Natació Terrassa Foto: Diputació de Barcelona


Aquest fet que no sols impedeix les possibilitats d’ampliar la superfície de servei i els recursos disponibles, sinó que confon la seva funció i per tant, el seu ús, a la ciutadania, limita la visibilitat de la biblioteca dins de la seva àrea d’influència i evita que la població la reconegui com un equipament cultural equivalent al d’altres districtes. La nova biblioteca del districte 5 tindria una superfície total de 1.400m2.

El tinent d'alcalde de l'Àrea de Cultura Innovació i projecció de la ciutat, Amadeu Aguado, ha manifestat que la voluntat del govern és d'ubicar-la en un emplaçament que "faciliti l'accés des de tots els punts del districte". 

Un bibliobús acostarà el servei als barris més allunyats

Per tal d'oferir serveis bibliotecaris en aquells barris que queden fora de l’àrea d’influència directa de les biblioteques existents com ara Torre-Sana, Vilardell i part del barri de Montserrat al Districte 2, Can Parellada i Les Fonts al Districte 3, Les Martines, Can Palet de Vista Alegre i Vista Alegre del Districte 4, Les Arenes, La Grípia i Can Montllor al Districte 6, l'Ajuntament es planteja l'opció de posar en marxa el bibliobús. 

Es proposa un servei innovador que donaria dinamisme a l’activitat i serveis que poden oferir les biblioteques, i trencar la idea arcaica del servei que ofereix una biblioteca.  Aquest nou bibliobús, a part de donar servei als territoris queden fora de l’àrea d’influència directa de les biblioteques existents gràcies a la seva mobilitat, podria donar serveis puntuals a altres punts de la ciutat, dur a terme accions de dinamització, difusió, formació, etc.
 

El bibliobús donaria servei als barris que queden més allunyats de les biblioteques Foto: Diputació de Barcelona