La Zona Hermètica demana clemència per mantenir oberts els cinc últims locals

L’Ajuntament es tanca en banda per replantejar una moratòria d’obertura mentre no arriba el Pla d'Oci Nocturn | Ara només hi ha aforament per a unes 2.000 persones

La discoteca DrinkKing
La discoteca DrinkKing | Juanma Peláez
Albert Segura
19 de febrer del 2018
Actualitzat a la 13:47h
Cinc discoteques i 225 treballadors directes. Això és el que queda del que un dia va ser la gran, imponent i, per què no, conflictiva Zona Hermètica de Sabadell, un espai que va néixer com a solució per evitar el desplaçament de joves a ciutats veïnes en un context on la combinació entre alcohol i conducció podia tenir efectes fatídics. Ara, però, l’espai ha quedat limitat a una presència testimonial on aguanten oberts no necessàriament els més forts, sinó el que no han rebut la notificació judicial que certifica l’obligatorietat de baixar la persiana definitivament.

Paladium i DrinkKing són les discoteques de major pes de les cinc que encara aguanten l’embat per tancar una activitat que s’ha convertit en incòmode per a l’Ajuntament, on les forces que governen van plantejar ja durant la campanya electoral de 2015 l’eradicació de tota activitat vinculada amb l’oci nocturn a la Zona Hermètica. El temps ha passat, amb una crisi econòmica pel mig, i això ha dut a què l’activitat ni de bon tros es pugui assemblar a allò que un dia va ser.

“Som en una ciutat amb gairebé 210.000 habitants i que només té aforament en una zona industrial per a 2.000 persones, però no hi ha voluntat política”, considera Joan Cosp, president dels locals d’oci nocturn de la Zona Hermètica i propietari de Paladium. La seva és de les poques discoteques que encara obren, amb menys aforament perquè hi va menys gent, fet que els duu a obrir la sala petita, el que antigament els habituals coneixien com el privé, mentre que la sala gran roman tancada i només s’obre en comptades ocasions.

Precisament, aquestes dues setmanes aquesta sala gran ha obert. Fa dues per celebrar la festa remember de l’antiga discoteca Piú, i aquest per acollir els clients habituals d’una altra sala de la zona que va haver de tancar ara fa dos caps de setmana, Lemon, situada a l’antiga Nyap Buf. Lemon va tancar després de rebre la notificació judicial que avalava la decisió de l’Ajuntament i obligava a baixar la persiana i acabar amb l’activitat, una mateixa situació amb què s’ha trobat la mítica Manisero de la Salsa, que aquest cap de setmana no ha obert, deixant orfes a centenars de clients que es desplaçaven des de diversos punts de l’àrea metropolitana.

Reunions infructíferes 

Els tancaments es produeixen després que la setmana passada els operadors de l’oci nocturn i l’Ajuntament es reunissin, sense acord. Cosp es va asseure a la taula amb l’alcalde, Maties Serracant (Crida), i els tinents d’alcalde Juli Fernàndez (ERC) i Marisol Martínez (Guanyem). “Vam veure que no hi havia voluntat, vam demanar-los que ens permetessin seguir oberts els pocs que quedem mentre no es faci el Pla de l’Oci Nocturn de la ciutat”, explica Cosp.
 

El Manisero de la Salsa ja ha hagut de tancar portes. Foto: Juanma Peláez


Fa referència a l’acord de ple de 2016, en què es va aprovar definir els usos i espais de l’oci nocturn a la ciutat, un document que denuncia que ha quedat encallat. De fet, al juny de 2016 les discoteques haurien d’haver tancat, però van seguir obrint, les que quedaven actives, mantenint el pols amb l’Ajuntament. Mesos més tard, al novembre, el Tribunal Suprem va avalar la decisió de l’Ajuntament, que mantenia viu el propòsit del govern local per acabar amb l’activitat a la Zona Hermètica.

Ara, si res no canvia, el tancament immediat de les discoteques que queden obertes posarà punt i final a una història que va començar al 1991 de la mà de l’alcalde Antoni Farrés, i que ara depèn únicament de la resolució judicial que certifiqui l’obligació de tancament: “Tenim els dies comptats, només ens queda esperar un paper”, sentencia Cosp.