La CUP vol obrir al públic el refugi antiaeri del Mercat de la Independència

L’objectiu és recuperar un espai poc conegut i en estat de degradació del patrimoni arquitectònic i simbòlic de la ciutat

Redacció
14 de febrer del 2018
Actualitzat el 21 de febrer a les 9:50h
El grup municipal de la CUP de Terrassà presentarà una moció al ple de febrer on proposa condicionar el refugi antiaeri sota el Mercat de la Independència per obrir-lo al públic i fer visites guiades. Aquest refugi el data de 1938 i va servir per protegir la població civil del centre de Terrassa dels bombardejos del bàndol feixista durant la Guerra Civil.

En la moció la CUP proposa que sigui el Museu de Terrassa, juntament amb altres entitats que es dediquen a la recerca històrica a la ciutat, qui dissenyi la recuperació del refugi, així com la seva obertura a les visites guiades i la gestió. Especifiquen que caldria condicionar la petita secció que s'obre en acabar el passadís i que configura la sala destinada a refugi de la ciutadania, estudiar la necessitat d'escometre algun Pla de Conservació per preservar i fomentar la memòria històrica d'aquest refugi, adequar l'espai per fer-hi vistes guiades, plantejar-se nous usos per aquest espai i treballar per crear una xarxa de refugis històrics de Terrassa amb la resta de galeries existents a la ciutat.

Actualment, del refugi original només en resten uns 20 metres quadrats. Malgrat haver tingut ús de magatzem del mateix Mercat, a hores d'ara estan en desús. En canvi, sí que es conserva la rampa d'accés al refugi, que es fa servir com a magatzem i cambra frigorífica de les botigues del Mercat. El corredor és un passadís descendent d'uns 40 metres de llargària per uns 3 metres d'amplada. Tant la paret com les voltes estan cobertes amb maó i ciment.