medi ambient

L'ús exclusiu d'energies renovables a Terrassa tindria un cost de 1.500 milions d'euros

Un projecte ripollès fa aquest càlcul i estima que l'estalvi a nivell català seria de més de 250.000 milions d'euros fins al 2040

| 11/02/2018 a les 09:00h
Arxivat a: Societat, Associació Leader Ripollès Ges Bisaura., energies renovables, transició energètica, medi ambient, Agència de Desenvolupament del Ripollès
Gairebé 1.500 milions d'euros, concretament 1.433.109.607,20. Aquest seria el cost que li suposaria a Terrassa fent la transició a energies renovables. Així ho certifica un estudi que calcula el cost que caldria perquè Catalunya fes servir exclusivament fonts d'energies renovables per a abastir-se. Aquesta transició energètica tindria un cost de 52.792 milions d'euros, segons el projecte TE21 impulsat per l'Agència de Desenvolupament del Ripollès i l'associació Leader Ripollès Ges Bisaura.

Els càlculs es basen en un model de l'enginyer expert en transició energètica Ramon Sans. Aquest cost total engloba la inversió necessària en generació, emmagatzematge i instal·lació per les diferents demandes. La transició seria progressiva fins al 2040 i en total suposaria un estalvi econòmic de 251.475 milions d'euros en aquestes més de dues dècades, sempre segons els seus promotors.


El projecte TE21 fa càlculs per a tots els municipis i demarcacions catalanes de manera aproximada. Els responsables expliquen que els informes són "una visió general" del que pot suposar engegar la transició energètica. Alguns municipis com Vallfogona de Ripollès (Ripollès) i Senan (Conca de Barbera) ja han demanat un estudi més detallat i personalitzat.

Els impulsors recorden que ja hi ha voluntat política per impulsar-la, expressada amb el Pacte Nacional per a la Transició Energètica de Catalunya. En total, per fer que Catalunya s'abastís al 100% de fonts renovables caldria una inversió de 52.792.302.519,63 euros. Aquesta xifra es desglossa amb l'ús elèctric (26.179 milions d'euros), la mobilitat (15.323 milions d'euros) i l'ús tèrmic (11.290 milions d'euros). 

Els informes detallats de cada municipi exposen el cas de ciutats com Barcelona que no tindria prou superfície per acollir la generació de les energies. De fet un 50% de l'espai l'hauria de buscar a municipis propers. 

L'estudi global TE21 també calcula quant d'espai faria falta per instal·lar fonts renovables que permetessin fer energia verda. A tot Catalunya s'hi haurien de destinar 78.973,69 hectàrees per instal·lar plaques solars, molins eòlics i hidroelèctriques. Això suposaria que el motor d'aquest nou model energètic, sense central nuclears, ocupés un 2,46% del territori. 
 

Plaques fotovoltaiques de Torres al celler de Pacs del Penedès. Foto: Cellers Torres.


El pla treballa a 25 anys vista i preveu que s'hagi desenvolupat íntegrament el 2040. Tot i això, el mateix informe també admet que hi ha molts plans de transició que treballen amb un horitzó de 35 anys (fins al 2050). 

Grans inversions, grans estalvis 

Tot i que el cost de la inversió és elevat, els promotors d'aquesta iniciativa ripollesa ressalten que l'estalvi energètic del canvi ho justifica. El canvi d'energies no renovables cap a les verdes seria progressiu fins al 2040. El càlcul nacional estima que l'estalvi fins al 2040 aplicant la transició seria de 251.475 milions d'euros. En aquest sentit, a Terrassa seria de més de 6.000 milions d'euros. 

El projecte es presentarà dimarts que ve al cinquè Congrés Català de l'Energia. A la seva pàgina web es poden consultar informes previs de tots els municipis de Catalunya. L'objectiu és que aquells pobles i ciutats que hi estan interessats puguin demanar una proposta més detallada.

COMENTARIS

D'acord però amb seny
Anònim, 11/02/2018 a les 13:27
+0
-0
Recolzo que mirem a les renovables i ens hi posem en la mida que puguem, però voldria que es tingués en compte una cosa: Que la gran majoria dels mortals preferim que s'emprin l'energia de l'aigua del mar i del vent del mar abans que l'eòlica terrestre. Són més cares, però els paisatges espatllats fan més mal a l'ànima, a la vista i, si no es fa una bona tria dels indrets, també al turisme.

D'altra banda, una petició: Urbanites, si us plau deixeu de consumir esbojarrada i inconscientment!
Les previsions són això, previsions
Anònima, 11/02/2018 a les 15:21
+0
-0
I quan s'aprovin els pressupostos, començarà a pujar increïblement el preu del petroli, o el de les matèries primeres, etc. etc. etc., i ens sortirà la broma encara més cara. I/o pot canviar el color dels polítics, que poden posar-hi traves.
El món d'avui és imprevisible, i per tant les previsions a llarg termini poden acabar suturades a augments econòmics i canvis de tota mena.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Horrorland', un parc temàtic de terror que obrirà coincidint amb Halloween
Horrorland', un parc temàtic de terror que obrirà coincidint amb Halloween | Horrorland
01/01/1970
La iniciativa romandrà oberta quinze dies entre octubre i novembre però si té èxit promet convertir-se en una proposta fixa de la tardor al Berguedà
01/01/1970
Els canvis en la circulació afectaran des del djous, 24 al dilluns 28 de maig.
Josep Maria Cervera, president de l'AMI, després de l'executiva a Riudoms
Josep Maria Cervera, president de l'AMI, després de l'executiva a Riudoms | Jonathan Oca
Jonathan Oca
01/01/1970
L'associació denuncia que es pretén arribar a les eleccions municipals amb la primera línia del municipalisme sobiranista inhabilitat
Els bombers revisant la nau després de l'incendi.
Els bombers revisant la nau després de l'incendi. | Bombers
01/01/1970
Uns testimonis diuen que cinc persones haurien sortit corrents de dins la nau poc abans de començar l’incendi
Andrea Mir, en un dels fotogrames del videoclip «Arribes tard»
Andrea Mir, en un dels fotogrames del videoclip «Arribes tard» | Andrea Mir
Esteve Plantada
01/01/1970
La cantant, pianista i compositora de Rubí debuta amb "Arribes tard", un àlbum que transita per camins poc habituals en la música feta a Catalunya