Més de 2.700 famílies es beneficien de la tarifa social de l'aigua a Terrassa

És una iniciativa pionera impulsada entre l'Ajuntament i Mina que ha complert cinc anys de la seva implementació

Redacció
09 de febrer del 2018
Actualitzat el 16 de febrer a les 18:01h
Aquest divendres fa cinc anys de l’aplicació a la ciutat de la tarifa social sobre la factura de l’aigua d’ús domèstic, destinat ajudar les famílies més vulnerables, aprovat en el ple de setembre de 2012. En aquest lustre ha possibilitat que 2.765 famílies hagin pogut pagar una quota de servei molt més econòmica.

La tarifa es redueix en un 90% per als dos primers trams de consum, fins a 30 metres cúbics per trimestre, quantitat que és l’equivalent a 100 litres per persona i dia, que està considerat com a consum suficient per cobrir les necessitats vitals de les persones, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Atès que l'objectiu de la tarifa social es va plantejar inicialment com una mesura per contribuir a garantir l'accés al subministrament d'aigua a tot el conjunt de la població que patís situacions de vulnerabilitat econòmica i social, principalment població aturada, l'any 2014 es va ampliar el col·lectiu d’usuaris que hi podien tenir accés amb la població pensionista.

Més tard, el 2015, l'Ajuntament, també mitjançant el ple, va aprovar una nova modificació dels requisits per accedir-hi, ampliant el nivell de renda màxim de la família sol·licitant. Amb aquesta modificació, el nombre de famílies que es poden acollir a la tarifa social va arribar a totes aquelles que tinguessin el doble d’ingressos del màxim establert inicialment. Això ha suposat un creixement de la tarifa social: 495 el 2013; 1.021 el 2014; 1.755 el 2015; 2.582 el 2016 i 2.765 el 2017.

Pel que fa a l’impacte econòmic, l’acumulat en aquests cinc anys de funcionament d’aquesta tarifa, ha estat de 278.217 euros. Aquests imports es complementen amb els ajuts d’emergència social que concedeix l’Ajuntament de Terrassa, a través dels serveis socials municipals. Només l'any passat, aquests ajuts van ser per un import de 45.581 euros, distribuïts en 448 ajuts. 

La tarifa social de l’aigua, juntament amb el protocol per evitar talls de subministrament a les famílies sense recursos es va establir arran d’un acord pioner entre l’Ajuntament de Terrassa i Mina, que ha situat la ciutat com a municipi de referència en política social de l’aigua.