Meteorologia

Què ha passat avui amb la neu?

Al Vallès Occidental tan sols s’han vist alguns flocs | La nevada més important ha esquivat la comarca i s’ha concentrat a l’interior del nord-est del país

per Xavi Segura, 8 de febrer de 2018 a les 21:00 |
La neu si que ha afectat altres zones del país, com el Vallès Oriental o la Selva | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de febrer de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Finalment, la nevada ha esquivat gran part del Vallès Occidental aquest dijous. Per què ha passat això? La raó la trobem en el fet que, a diferència del que indicaven tots els mapes del temps, les precipitacions més importants s’han concentrat finalment a La Selva, part del Maresme i del Vallès Oriental, Gironès i sud del Baix Empordà on s’han acumulat pocs centímetres de neu, deixant de banda gran part del litoral i prelitoral de Barcelona, on s’esperava el gruix de la nevada.

Per aquesta raó, a la nostra comarca les precipitacions de mar han passat lliscant la frontera amb l’Oriental o s’han dissolt abans d’entrar més a l’interior. Tan sols s’han vist caure alguns flocs de neu durant el matí a Sabadell, Cerdanyola i Sant Cugat del Vallès, Ripollet o Rubí, entre d’altres municipis, i al migdia ha caigut una intensa però breu nevada a Collserola pel damunt dels 300 metres que ha deixat enfarinat el paisatge.


Inicialment, les precipitacions havien d’arribar a la nostra comarca al llarg del matí, just quan la temperatura es trobava més baixa. Aquest fet hauria fet nevar a totes les cotes durant unes quantes hores de forma feble, però després dels quatre flocs que s’han vist caure, ha sortit el sol i això ha fet pujar la temperatura i, en conseqüència, la cota de neu als 300 metres. Això ha provocat que, quan han arribat precipitacions al migdia al sud del Vallès, hagin estat en forma d’aigua a municipis com ara Cerdanyola o Sant Cugat. En canvi, a les comarques del nord-est on si que hi ha estat nevant des de bon matí, la neu ha caigut ben bé fins a nivell del mar. Inclús a Barcelona ha caigut un xàfec intens que ha deixat neu granulada i ha emblanquinat la platja.

Tot i que el plat fort de la inestabilitat ja ha passat, no podem descartar la possibilitat d’algun xàfec al Vallès fins aquest nit amb una cota de neu que rondarà els 200 o 300 metres. A més, encara persistiran alguns ruixats entre les comarques litorals i prelitorals de Barcelona i Tarragona i a la zona dels Ports que seran de neu a partir de la mateixa cota.

Atenció al fred intens


Després d’aquesta pertorbació que ha arribat descafeïnada a la nostra comarca, la notícia serà ara el fred intens que ens afectarà, com a mínim, fins dissabte, amb matinades gèlides a tot el Vallès i a tot Catalunya.

No s’ha de descartar la possibilitat que, durant la nit de divendres a dissabte, caigui algun ruixat de neu anecdòtic a 200 metres al litoral i prelitoral de Barcelona, però en tot cas serà poca cosa. Haurem de tenir els ulls posats a l’inici de la setmana que ve, quan podríem tenir una nova situació de precipitacions amb una cota de neu que continuarà ben baixa. Un extrem, però, que haurem de confirmar més endavant.

 

Participació