El gihadista de Terrassa volia decapitar una persona «a l'estil de l'Estat Islàmic»

Es tracta del líder detingut l'abril de 2015 a Ca n'Anglada

Redacció
07 de febrer del 2018
El líder de la cèl·lula gihadista desarticulada a Terrassa l'abril de 2015, durant l'operació policial anomenada Caront, ha assegurat que tenia perfectament identificada a una persona per segrestar-la, decapitar-la a l'estil de l'Estat Islàmic i gravar les imatges per després difondre-les.

Així ho ha indicat durant el judici l'agent dels Mossos d'Esquadra que es va infiltrar en la cèl·lula, segons el qual Antonio Sáez Ali, espanyol convers i el presumpte líder, els va confessar a ell i un altre integrant del grup que sabia el nom, adreça, ocupació i dades fins i tot dels pares de la possible víctima i els va preguntar si comptava amb ells per dur a terme el segrest i decapitació.

Segons el policia, no els va dir el nom, per la qual cosa li va preguntar per veure si podia obtenir més informació. No obstant això, Sáez no la hi va donar. Només va dir que volia segrestar aquesta persona, posar-li el vestit taronja, gravar-ho en vídeo i "decapitar-la a l'estil de l'Estat Islàmic".

A la pregunta dels motius que li portaven a planejar aquest assassinat, l'agent ha contestat que la intenció de Sáez era "sentir-se un membre" del grup terrorista. Per tot això, va avisar l'instructor dels Mossos encarregat d'aquesta operació i va redactar acta del que havia escoltat.

Tal com ha comentat l'agent en el judici que s'està celebrant a l'Audiència Nacional, durant els mesos que va durar la seva missió infiltrat dins de la cèl·lula només es va saltar la rutina d'informar del que anava descobrint cada 15 dies quan obtenia dades prou "rellevants" o "importants". I, en la seva opinió, els plans del líder tenien aquesta entitat i per això va alertar immediatament.

Fiscalia demana entre 7 i 19 anys

La declaració del mosso infiltrat ha versat entorn dels mesos que va passar infiltrat en la cèl·lula Fraternitat Islàmica. Grup per a la predicació de la gihad i ha identificat els deu acusats com els seus integrants, en major o menor mesura. La Fiscalia demana per a ells entre 7 i 19 anys de presó. Un menor anomenat Omar ja va ser condemnat per integració en organització terrorista.

L'agent ha relatat, a preguntes de la fiscal Dolores Delgado, com va entrar en l'organització i com va conèixer els seus integrants, als quals havia vist a la mesquita de Terrassa. Concretament, es va apropar a la botiga que regentava un dels acusats, Taofiq Mouhouch, per comprar una catifa per resar i li va comentar que volia "recuperar" les seves "arrels musulmanes".

Ràpida acollida

El mosso ha admès que li va sorprendre com de ràpid el van acceptar en la cèl·lula, encara que suposa que el van veure com una persona fàcil de captar en haver-los dit que volia tornar a interessar-se per l'Islam i per les tradicions musulmanes, aprenent de nou les doctrines i el res.

Arran d'allò, el mosso va conèixer la resta de membres de la cèl·lula, identificant a tots els acusats al judici i el menor. Ja des del principi, va apreciar-hi una actitud violenta, ja que parlaven de fer la gihad, "lloaven el martiri", elogiaven les accions de l'Estat Islàmic a Síria i el Iraq i els atemptats a Europa.

Concretament, justificaven les decapitacions de l'Estat Islàmic afirmant que, "segons la xaria, està permès decapitar l'enemic", i Antonio Sáez parlava d'Espanya com "Al-Andalus" i que calia "reconquistar" aquest territori. "Tenia intenció de reconquistar la mesquita de Còrdova. Era partidari que la guerra s'havia de fer també aquí", ha explicat.

Llop solitari 

De fet, l'agent infiltrat ha identificat Sáez com el principal adoctrinador dels altres, als quals lliurava llibres i manuscrits amb doctrina d'Al-Qaeda i l'Estat Islàmic. És més, ha apuntat que va ser ell qui va posar el nom a la cèl·lula.

Segons ha declarat, el presumpte líder del grup donava suport a la figura del "llop solitari" i els deia que sorgia "per una inspiració alcorànica" i que pot passar-li "a qualsevol persona en qualsevol lloc", per la qual cosa era un bon mètode per atemptar perquè és "indetectable".

Sobre els possibles objectius per atemptar, l'agent infiltrat ha comentat, a part de la proposta de decapitació, que al costat d'un dels acusats, Said Touay, i el menor van fer fotografies de la Plaça d'Espanya de Barcelona, on hi ha una comissaria dels Mossos així com diversos objectius "civils", com un hotel i un centre comercial.