Foment consuma l'expulsió de Cecot

Joaquim Gay de Montellà aconsegueix la suspensió com a soci de l'altra organització patronal fins a que ell deixi de ser president a finals del 2018

Joaquim Gay de Montellà i el secretari general de Foment del Treball, Joan Pujol
Joaquim Gay de Montellà i el secretari general de Foment del Treball, Joan Pujol | ACN
Redacció
05 de febrer del 2018
La Junta Directiva de Foment del Treball ha decidit suspendre finalment la condició de soci de la patronal Cecot. Després d'haver-se ajornat diverses vegades, el president de Foment, Joaquim Gay de Montellà ha proposat suspendre Cecot només durant el temps que li resta com a president de la institució, o sigui fins a finals d'aquest mateix any, quan hi haurà eleccions a la patronal.

Segons ha informat Foment en un comunicat, la proposta de Gay de Montellà ha prosperat amb 26 vots a favor, 12 en contra i vuit abstencions. La pròxima assemblea de Foment haurà de ratificar aquest acord. La patronal s'ha limitat a reiterar que els motius de la suspensió de Cecot com a soci "es refereixen a qüestions d’àmbit territorial, de competències geogràfiques i d'invasió de les funcions de Foment".

En concret, Foment acusa la Cecot d'extralimitar-se del seu àmbit territorial i fer una mena de competència deslleial a Foment. En el fons del conflicte, però, també hi ha un motiu polític. L'actitud de les dues entitats econòmiques respecte al procés ha estat confrontada. Mentre que Foment ha adoptat una actitud hostil envers el sobiranisme, la Cecot ha apostat per una posició de respecte pel dret a decidir.

Un seguit de fets ha anat acumulant una distància entre les dues organitzacions d'empresaris. La carta que els de Terrassa van enviar al ministre d'Economia, Luis de Guindos, protestant pel decret que facilitava el trasllat de les seus de les empreses fora de Catalunya, va ser el detonant de la darrera crisi entre totes dues entitats. El gest va evidenciar que no hi havia unanimitat en el si de Foment sobre la posició de l'executiu de Mariano Rajoy amb Catalunya.