Neix la primera enciclopèdia exclusiva del món casteller

"Enciclopèdia castellera", editada per Cossetània Edicions, s'adreça a castellers i entesos, però sense deixar de banda els neòfits

Pilars de diverses colles a Terrassa
Pilars de diverses colles a Terrassa | Laia Polonio
Redacció
05 de febrer del 2018
Actualitzat el 07 de febrer a les 0:01h
Una nova enciclopèdia recull tota la informació actualitzada sobre el món dels castells. Si bé s'han escrit nombrosos llibres de temàtica castellera, és el primer cop que s'edita un manual tan rigorós i exhaustiu com a eina de consulta de lectura gairebé obligatòria per als aficionats del fenomen casteller. Enciclopèdia castellera, editada per Cossetània Edicions, s'adreça a castellers i entesos, però sense deixar de banda els neòfits. 

La idea és fer-ne un total de sis volums. De moment s'han publicat els dos primers, centrats en la història del fet casteller -amb una tirada de 1.500 exemplars de cada volum-. Inclouen moltes fotografies emblemàtiques i també documents inèdits. Al llarg dels anys 2018 i 2019 està previst que es publiquin la resta d'exemplars de l'obra, dirigida pel filòleg i periodista casteller Xavier Brotons. Hi participen els principals especialistes en cada apartat. 
 
Un rebut de l'any 1791 per la compra de roba per als castellers és una de les petites joies històriques, fins ara inèdites, que recull l'"Enciclopèdia castellera" -si bé també se'n feia ressò un llibre d'Àlex Cervelló, un dels col·laboradors en l'enciclopèdia-. 

Un primer volum històric

Els dos primers números de l'enciclopèdia concentren tota la història castellera. El primer volum, de 272 pàgines, comprèn des dels antecedents fins al 1939 -amb la participació dels estudiosos Jordi Bertran, Joan Bofarull, Jordi Castañeda, Pere Ferrando i Xavier Güell-, i el segon, de 304 pàgines, del 1939 a l'era actual -hi escriuren Cervelló i també Eloi Miralles, Josep Bargalló, Santi Terraza, Joan Beumala i Jordi Suriñach. En aquests primers exemplars també hi participen el ja esmentat Àlex Cervelló i el mateix Brotons. 

Malgrat que en l'autoria ara només s'aprecia presència masculina, Brotons assegura en una entrevista a l'ACN que, en els pròxims volums, alguns articles seran escrits per dones. Està previst que el tercer volum, ja en marxa, tracti de la ciència i la tècnica que envolta els castells, el quart se centri en el vessant antropològic i sociològic, i els dos darrers tractin sobre la projecció exterior, la internacionalització i l'art vinculat als castells. La voluntat és de recopilar i actualitzar tota la informació sobre els castells i esdevenir una obra de referència.