La recollida de la brossa, porta a porta: prova pilot al Vallès

A Sant Llorenç Savall

Un home reciclant
Un home reciclant | Consorci de Residus
Redacció
27 de gener del 2018
Des del mes de gener i fins el mes de juny, Sant Llorenç Savall participa a la prova pilot de recollida porta a porta a grans generadors. Una vintena de restaurants i comerços del poble hi participen i durant aquesta setmana s’està acabant d’ajustar el nombre de contenidors de cada establiment i les característiques del servei de recollida.

Paral·lelament la prova pilot s’està desenvolupant als polígons industrials de Rubí i al Centre del nucli urbà de Castellar del Vallès amb un total de 100 establiments comercials i de restauració participants, a més d’alguns equipaments municipals de Rubí.  Aquesta prova pilot, que tindrà una durada de 6 mesos, té per objectiu millorar els percentatges de recollida selectiva als municipis per tal de contribuir a superar l’estancament del reciclatge i poder assolir els objectius previstos per l’Agència de Residus de Catalunya i la Unió Europea pel 2020.

La recollida porta a porta compta amb un sistema d’identificació d’usuari per tal de poder-ne fer un seguiment, i assegurar una major implicació dels establiments participants. Per tal de portar a terme aquesta experiència pilot es compta amb una subvenció de 50.000 euros de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).

La prova pilot vol aconseguir els següents objectius: incrementar els percentatges de recollida selectiva i de la fracció orgànica als grans productors en un 50%; disminuir el nivell d’impropis en les diferents fraccions; impulsar i aconseguir un canvi d’hàbits en els establiments  comercials, iniciar un nou sistema de recollida als municipis de la comarca que dóna responsabilitat als establiments comercials per la pèrdua de l’anonimat davant la gestió dels residus i ser punt de partida per un canvi de model en la recollida de residus.

A Sant Llorenç Savall la prova pilot es farà a 20 comerços i establiments de restauració repartits per tot el municipi i a la Residència d’Avis. En total, 21 punts de recollida. El sistema porta a porta permetrà recollir la orgànica, els envasos i el rebuig a la porta de l’establiment.

Als establiments que participen a la prova pilot, se’ls facilita un contenidor de 40,  120, 240, o 360 litres de capacitat, segons les seves necessitats, amb xip identificador d’usuari i amb la retolació adient que identifica la fracció a recollir i l’establiment.  Aquests contenidors es lliuraren per les fraccions de residus de resta i orgànica. Per a la fracció d’envasos s’utilitzaran bosses homologades o contenidors. El vidre i el paper-cartró es seguiran recollint en contenidors com fins ara.