Procés català

Gay de Montellà intenta per tercera vegada expulsar la Cecot

La directiva de Foment tornarà a tractar la possible suspensió de la patronal vallesana | El posicionament de la junta d'Antoni Abad davant el procés ha radicalitzat el conflicte entre les dues organitzacions empresarials

per Pep Martí, 8 de gener de 2018 a les 12:20 |
Joaquim Gay de Montellà | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de gener de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dilluns es viurà un nou capítol de la llarga sèrie de desencontres entre Foment del Treball i una de les seves organitzacions, la vallesana Cecot. L'amenaça d'expulsió plana sobre la reunió que avui mantindran el comitè executiu i la junta directiva de Foment, que presideix Joaquim Gay de Montellà. Des de Foment, s'acusa l'entitat vallesana de sortir-se del seu camp territorial d'actuació i aspirar a ser un Foment paral·lel.

Però en la crisi oberta bateguen dos elements de fons. L'un és el paper que ha de jugar Foment com a líder de l'empresariat. Des de Terrassa sempre s'ha jutjat l'actuació de Foment com a poc dinàmica i massa conservadora. Un fet que es va plasmar en l'afer Castor, quan la Cecot va reclamar a Foment que denunciés la indemnització del govern espanyol per la hibernació del projecte de magatzem submarí d'Escal UGS, filial de l'ACS de Florentino Pérez. Finalment, Foment no va actuar i la Cecot es va afegir a la demanda contra Castor junt amb altres entitats.   


Però ha estat l'actitud de les dues organitzacions davant el procés el que ha radicalitzat la crisi entre Foment i la Cecot. La patronal terrassenca s'ha pronunciat en diverses ocasions en favor del dret a decidir, sense anar més enllà. Però Foment ha adoptat des de l'inici del procés una actitud d'hostilitat manifesta, arribant a alinear-se amb el govern espanyol enfront la Generalitat i titllant les lleis de desconnexió de "cop d'estat".
 

Antoni Abad Foto: Josep M. Montaner


Les eleccions per succeir Gay, en l'horitzó

L'actual crisi entre empresariats es produeix quan Foment ja ha entrat en any electoral. A finals d'aquest 2018 han de tenir lloc les eleccions per elegir el successor de Gay de Montellà. Un procés al qual el president de la Cecot, Antoni Abad, ja ha anunciat que té intencions de presentar-s'hi. Aquest fet pot complicar encara més el clima intern a Foment.


En aquests moments, encara no estan perfilades les diverses candidatures que es poden presentar i no hi ha un candidat favorit clar. Paradoxalment, Abad és l'únic, ara per ara, que ha manifestat voluntat de concórrer-hi.

La cúpula de Foment, dividida davant l'expulsió

La junta directiva i el comitè executiu de Foment es reuniran aquest dilluns per tractar la relació amb la Cecot. Serà el tercer cop en què Gay de Montellà intenta trobar prou consens intern per fer fora els socis vallesans. Ja ho va plantejar l'octubre del 2015, però finalment es va obrir un període de distensió, forçat pels sectors més moderats de Foment. El novembre del 2016, quan el procés tensava el clima en el si de les principals entitats econòmiques, va tornar a esclatar una crisi. Finalment, però, es va imposar una sortida dialogada al xoc i es va evitar la trencadissa.

El context de l'1-O ha tornat a incrementar el conflicte entre Foment i Cecot. La carta que la patronal terrassenca va enviar al ministre d'Economia, Luis de Guindos, criticant el decret de l'executiu espanyol que facilitava el trasllat de seus empresarials fora de Catalunya ha estat vist amb irritació per Foment, i ha suposat el tercer intent de "castigar" la patronal vallesana.

Si la decisió depèn de Gay de Montellà, la Cecot serà expulsada. En el si de Foment, hi ha un sector molt hostil amb Abad i la Cecot. Però no tothom ho veu igual. Una decisió així no té precedents en la història de la gran patronal. I una expulsió, ni que fos temporal, mostraria una imatge de fractura interna molt greu. Avui se sabrà si a la tercera va la vençuda.

 

Participació