«Aquest any no fem Pastorets»

PAM Teatre presenta una alternativa a Els Pastorets clàssics, un text nou escrit i dirigit per Sílvia Bartés

Sílvia Bartés, l'autora i directora de l'obra.
Sílvia Bartés, l'autora i directora de l'obra. | Eloi Falguera
Eloi Falguera
22 de desembre del 2017
Actualitzat a les 21:02h
Aquestes festes el grup PAM Teatre, del Casal de Sant Pere, no farà Pastorets! Però això no és cap mala notícia, al contrari. Aquest any deixaran descansar a en Ganàpia i Cigronet, de Francesc A. Izquierdo, però ens presentaran un nou text, una estrena: Aquest any no fem Pastorets. Tota una alternativa als Pastorets clàssics i altres obres que es presenten per Nadal.

En paraules de la seva autora i directora, Sílvia Bartés, es tracta d’una reflexió sobre el sentit del Nadal, sobre les tradicions i l’abús comercial que s’ha fet de tot plegat.

Una obra on hi surt i s’hi barreja tot allò que actualment trobem durant aquestes festes: des del tió, el Pare Noel o el Reis, fins a l’arbre de Nadal, els Pastorets, els Follets del bosc o el mateix Charles Dickens.

Un espectacle, doncs, molt variat que fa pujar una seixantena d’actrius i actors dalt de l’escenari. I on, a més, hi trobarem música en directe, balls i fins i tot poesia d’autors clàssics catalans.

Aquesta nova proposta teatral es podrà veure a la Sala Crespi (C/ Major de Sant Pere, 59), els propers 23, 26 i 30 de desembre i també el 7 de gener. Quatre oportunitats per descobrir una proposta alternativa als clàssics Pastorets.

Per parlar d'Aquest any no fem Pastorets, ens hem trobat amb la seva autora i directora, Sílvia Bartés, després d’un dels darrers assajos.

- Què és Aquest any no fem Pastorets?

- És una visió diferent de com es celebra el Nadal. Aquestes festes s’han convertit en una cosa molt comercial. I, segurament, molta gent en desconeix l’origen: el Nadal entès com a nativitat, que parteix de la història del naixement del nen Jesús. Aleshores, hem volgut plantejar una història que explica la part de tradició, la part consumista i la descripció en si del què és el Nadal, del seu esperit. Avui dia es barreja tot: la cosa més profana amb la més creient... Hem volgut presentar tot aquest poti-poti que hi ha. Al final, però, el missatge és el mateix: Nadal com a unió, com a moment de pau, de calma, de família, de retrobament.

- Quina història ens explica l’obra?

- L’obra comença amb un curtmetratge d’uns 12 minuts. Després ens trobem amb una escena d’una reunió de Pastors, de l’estil de "l’escena de les sopes" o del "bosc nevat", que trobem a totes les versions de Pastorets. El pastors s’han reunit perquè dia rere dia van perdent ovelles. Aleshores, un dels pastors que està vigilant el ramat alerta a la resta perquè veu una llum molt forta. Aquesta llum és l’estel que els passa per davant i els enlluerna a tots. Però, a més, fa que quatre pastors caiguin en un forat. Una mena de "forat del temps" que els transporta fins a un teatre d’avui dia, on estan preparant un especial de Nadal. Estan preparant un espectacle molt comercial: amb ballarins, amb música moderna...
 

Foto d'assaig de Aquest any no fem Pastorets. Foto: Eloi Falguera



- És a dir, l’estel transporta el pastors fins a un teatre d’avui dia?

- Sí. I, a més, els confonen. Com que van vestits de pastors, creuen que són uns actors que volen fer els Pastorets. I els diuen que no, que "aquest any no fem Pastorets", d’aquí el títol de l’obra. Llavors, els pastors van escoltant contínuament la paraula "Nadal" i pregunten a la gent del teatre què significa, què vol dir això de "Nadal". Al mateix temps, van apareixent tot un seguit de personatges. Comença el Pare Noel, representat un actor del teatre, que amb uns nens fa un espectacle musical. Aquest Pare Noel és clarament un personatge comercial. Després apareix un patge reial de debò i hi ha un enfrontament entre tots dos: Aquí o fem Reis o fem Nadal!

- Quins altres personatges trobem?

- Trobem l’ajudant de direcció, que és la primera persona que s’adona que són pastors de debò i no actors. També trobem la directora, que es discuteix amb els quatre pastors perquè aquest any no vol fer Pastorets. El debat acaba centrant-se sobre si hem de continuar representant textos tradicionals o bé una cosa diferent. I, de cop, apareixen Folch i Torres i Charles Dickens, que tenen una conversa on cadascú exposa les seves raons. Altres personatges de l’obra serien les maquilladores, les de sastreria... personal divers del teatre que ja està plegant perquè és la Nit de Nadal i se’n volen anar a casa. El problema és que el tècnic ha marxat i els ha tancat a tots dins del teatre. No els queda més remei que celebrar el Nadal aquí.

- Vaja, hi surt tot el relacionat amb les festes de Nadal?

- Sí. Des del tió fins a l’arbre o el vers de Nadal.

- És només una obra de text?

- No, no. Hi ha dues cançons que es canten en directe i també poesia: de J.V. Foix, de Martí i Pol, d’Àngel Guimerà o de Marià Manent.

- El text l’has escrit aquest any?

- Sí. De fet, l’he anat escrivint a mesura que anàvem assajant. Vaja, que els actors van començar sense saber com acabava.

- La idea és representar-la cada temporada?

- Havia de ser una obra d’impàs, però segurament la continuarem fent. A més, al ser un text molt obert, cada any et permet canviar alguna cosa o treballar certs aspectes. Dóna molt de joc.

- La intenció, doncs, és oferir una altra alternativa al Els Pastorets del Social o al Conte de Nadal de 34 Passes?

- Correcte. Nosaltres tenim els nostres Pastorets del Ganàpia i Cigronet, que hem anat fent durant molts anys. I el que volem és anar combinant les dues obres. Potser representarem més d’una temporada "Aquest any no fem Pastorets", però després tornarem a fer Ganàpia i Cigronet. És una manera de motivar als actors i al públic. No oferir cada any el mateix als nens i donar opció a veure les dues obres.
 

Foto d'assaig, amb l'actor Aurelio Rodríguez assegut al sofà. Foto: Eloi Falguera




Aquest any no fem Pastorets es podrà veure a la Sala Crespi, del Casal de Sant Pere (c/ Major de Sant Pere, 59), els dies 23, 26 i 30 de desembre i també el 7 de gener. Totes les sessions començaran a les 18 h, excepte el dia 26 de desembre que ho farà a les 19 h.

Entre la seixantena d’actors i actrius del grup, hi trobem des dels més veterans (com ara Aurelio Rodríguez, Cori Muntada, Marc Talló o Joan Terrats) fins als més joves (Martina Rufs, Meritxell Llucià, Jan Roca, Ivet Morchón o Judith Granados). Els balls van a càrrec de l’Escola Nerbox.
 


Eloi Falguera
Director i autor