Terrassa oferirà un servei d'atenció integral a la diversitat afectiva, sexual i de gènere

El ple va aprovar l'acord amb la Generalitat per assumir més competències, tant de gestió de tràmits com de recepció de denúncies

Redacció
04 de desembre del 2017
Actualitzat a les 6:42h
L’Ajuntament de Terrassa ampliarà les competències en l’àmbit de l’atenció a persones LGTBI, a través d’un acord entre el Consistori i la Direcció General d’Igualtat de la Generalitat. El ple va aprovar dijous per unanimitat l’acord, que se signarà properament. Amb l’assumpció de noves competències, que fins ara tenia la Generalitat, Terrassa passarà a formar part de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGTBI de Catalunya. L’Ajuntament oferirà aquest servei sota el nom de Servei Local d’Atenció Integral a la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere (SAI DASIG) de Terrassa. Aquesta acció s’emmarca dins els objectius de l’actual Pla de Mandat.

L’acord entre l’Ajuntament de Terrassa i la Generalitat de Catalunya es fonamenta en el desplegament de la Llei 11/2014 per a garantir els drets de les persones LGTBI i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. A finals del 2016, la Generalitat va establir que els municipis de més de 20.000 habitants, com és el cas de Terrassa, han de comptar amb una persona referent formada en diversitat sexual i afectiva, per cobrir qualsevol necessitat informativa, d’acompanyament o suport que tingui la ciutadania en relació a la diversitat sexual i de gènere. Entre les seves funcions hi ha també vetllar per la protecció dels drets de les persones LGTBI, atenent la recepció de denúncies per possibles situacions de discriminació. Per acabar de consolidar-se com un referent local, a més, el servei facilitarà l’accés a diferents tràmits que fins ara només es podien fer de forma centralitzada a Barcelona, com per exemple la sol·licitud de canvi de nom a la targeta sanitària per a persones trans, entre d’altres. 

D’altra banda, amb l’objectiu de garantir un tracte adequat a tothom, s’està formant el personal municipal per tal que, en coordinació amb el SAI DASIG, tots els serveis tinguin la capacitat d’empatitzar i intervenir en cas de discriminació per orientació sexual, identitat o expressió de gènere, seguint el protocol del deure d’intervenció de les persones que treballen a les administracions públiques de Catalunya i fer, així, efectiu l’abordatge de LGTBIfòbia.