L'any passat es van diagnosticar sis nous casos de sida a Terrassa

Terrassa commemora el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida posant l'accent en la prevenció i l'erradicació

Redacció
30 de novembre del 2017
Actualitzat a les 18:58h
Terrassa acull aquesta setmana un seguit d’actes relacionats amb el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, que es commemora l‘1 de desembre des de fa 29 anys. La Comissió de la Sida de Terrassa, formada per l’Ajuntament de Terrassa, el Consorci Sanitari de Terrassa i Mútua de Terrassa, amb la col·laboració de les associacions Actuavallès, AIDE, ALBA i LGTB de Terrassa, ha organitzat diverses activitats de conscienciació i prevenció per erradicar aquesta malaltia, posant l’accent en la població jove.

Entre les activitats programades destaca la prova ràpida del VIH i la instal·lació de diferents punts informatius amb repartiment de preservatius, a més de l’acte institucional, demà divendres a les 18.30 h, al Raval de Montserrat. En aquest acte, per tal de simbolitzar la implicació institucional amb la lluita contra la Sida, diferents representants institucionals muntaran un trencaclosques amb el llaç vermell com a símbol d’aquesta lluita. Tot seguit, es farà lectura d’un manifest, sota el lema “Un salt endavant cap a la fi de la Sida”, en nom de la Comissió de la Sida de Terrassa. Finalment, s’il·luminarà la façana consistorial de color vermell. A més, durant tot el dia, onejarà al balcó de l’Ajuntament una bandera blanca amb un llaç vermell.

La infecció del VIH continua sent un problema de salut pública prioritari, raó per la qual cal continuar comprometent de forma activa a la ciutadania de tots els àmbits, societat civil organitzada i institucions. Des que es van diagnosticar els primers casos de sida l’any 1981, fins l’actualitat, més de 40 milions de persones han mort a causa de la infecció pel VIH. Gairebé 37 milions viuen a tot el món amb el VIH i dos milions s’infecten cada any. S’estima que actualment a Catalunya hi ha prop de 34.000 persones VIH positives. Segons el Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya, a Terrassa durant el període 2001-2016 s’han diagnosticat 198 persones amb VIH, de les quals 165 són homes i 33 són dones. L’any 2016 es van notificar un total de sis nous casos (cinc homes i una dona). Pel que fa a la mitjana d’edat, els diagnòstics de VIH oscil·len entre els 35 i 39 anys, i en relació a la via de transmissió, Terrassa segueix el model de la resta de Catalunya i en primer lloc es situen les relacions homosexuals (44,5%), seguida de les relacions heterosexuals (35%) i usuaris de drogues per via parenteral (9%).