Claudi Puig ens descobreix la programació de la 29a Mostra de Teatre d'Ullastrell

Serà una edició amb moltes comèdies i aplegarà companyies de renom

Claudi Puig, amb el programa de la Mostra.
Claudi Puig, amb el programa de la Mostra. | Eloi Falguera
Eloi Falguera
01 de desembre del 2017
Actualitzat a les 19:45h
La Mostra de Teatre d’Ullastrell no és massa coneguda pel públic terrassenc i de rodalia, però any rere any porta el bo i millor del teatre català no professional.

Aquest any no en serà l’excepció. De novembre a juny, visitaran el Casal Cultural d’Ullastrell companyies de renom com Filagarsa de Molins de Rei, Sala Cabanyes de Mataró, La Joventut de La Faràndula de Sabadell o el grup d’Amics de les Arts de Terrassa. Les representacions seran, bàsicament, un diumenge de cada mes (més avall trobareu el calendari complet).

En aquesta edició predominen les comèdies, ja siguin d’embolics, iròniques, àcides o amb el seu punt de tendresa i reflexió.

El proper diumenge, 3 de desembre, a les 18.30h, visitarà el Casal la companyia Filagarsa de Molins de Rei, una de les principals del món amateur, especialitzada en musicals. Representarà el seu darrer espectacle: Escac doble.

Al final d’aquest article trobareu un breu resum de l’obra i de les properes que es representaran.

Per parlar de la història de la Mostra i de la programació d’aquesta 29a. edició, hem fet una breu entrevista a en Claudi Puig, l’ànima de tot plegat.

- Aquest any a la Mostra hi ha moltes comèdies. És fet expressament?

- Sí. S’han seleccionat sobretot comèdies per tal de donar distracció a la gent. Que no hagin de rumiar gaire. Degut als moments en què ens trobem, hem cregut que el millor és que el públic vingui a riure i a distreure’s.

- Quantes propostes heu rebut aquest any?

- Hem hagut d’escollir entre 50 propostes. Aquest nombre d’obres segueix la mitjana de cada any.

- A la Mostra d’Ullastrell, el públic té un pes molt important?

Molt. El públic vota al final de cada espectacle. No ho fem per donar cap premi de votació popular, sinó per saber l’opinió del públic i per tenir una valoració interna. És una manera d’implicar a la gent i també ens serveix de cara a les programacions futures de la Mostra. A més, per tal que els espectadors estiguin ben atents, al final de cada obra fem una pregunta sobre l’espectacle. El primer espectador que contesta correctament s’emporta un premi. També tenim molta cura de la nostra cantera, els Gatets: tots els membres juvenils del nostre grup tenen l’entrada gratuïta a les obres de la Mostra, sempre que vinguin acompanyats d’adults. L’objectiu és fomentar que vagin a veure teatre. Sóc de l’opinió que per aprendre a fer teatre, cal anar a veure’n.

- Aquesta és la 29a Mostra. És una de les més antigues de Catalunya?

- Segurament. La primera edició es va fer als anys 70, en un local anomenat Local del Progrés. Després no es va reprendre fins a principis dels anys 90, coincidint amb la inauguració del Casal Cultural. Aquí es va fer la segona Mostra i, des d’aleshores, s’ha anat fent any rere any. Sempre hem intentat seleccionar les millors companyies de Catalunya. Per nosaltres, la Mostra Nacional que es fa cada any a Pineda de Mar és un punt de referència a l’hora d’escollir les obres. Procurem anar a veure’n moltes. En aquest sentit, es pot dir que la Federació de Grups Amateurs ens ajuda molt.


Programació de la 29a. Mostra de teatre d’Ullastrell

3 de desembre, Escac doble, pel grup Filagarsa de Molins de Rei

25 i 26 de desembre, Els Pastorets, de Josep M. Folch i Torres, pel grup GATU

14 de gener del 2018, El dret d’escollir, de Brian Clark, pel grup Naltrus de Santa Coloma de Queralt

28 de gener, Deixeu-me un tenor, de Ken Ludwig, pel Grup d’Amics de les Arts de Terrassa

18 de febrer, Demà coneixeràs en Klein, de Toni Cabré, pel grup Sala Cabanyes de Mataró

18 de març, Shanda, pel grup GATU (Estrena)

15 d’abril, Mentiders, d’Anthony Neilson, pel grup La Faràndula de Sabadell

13 de maig, La cançó de les mentides, pel grup Paranys de Sant Joan de Vilatorrada

10 de juny, Fulmonti, pel grup Kakaiba de Sabadell

(*) El 19 de novembre passat ja va actuar el grup Attrezzo de Vilafranca, amb l’obra Un esperit burleta

Totes les representacions són en diumenge, comencen a les 18.30h, i es podran veure al Casal Cultural d’Ullastrell.

Aquí teniu un tastet de les obres que es podran veure properament

Aquest diumenge, 3 de desembre, serà el torn del grup Filagarsa, de Molins de Rei. És una de les companyies de primer nivell del teatre no professional, amb més de 25 anys d’història. Sempre present, amb molt d’èxit, en el circuit de Mostres i Concursos de Catalunya.
 

Escac doble, del grup Filagarsa de Molins de Rei. Foto: Mikel Adell - Filagarsa


Representaran el musical Escac doble. En Xavier Biel, secretari del grup i actor en aquesta obra, en parla així: “Escac doble és un musical d’una alta complexitat en el que participen 7 actors i 3 tècnics. La historia transcorre en el marc del campionat mundial d’escacs, on s’enfronten l’actual campió mundial Antaloy Sergievsky (de la delegació russa) i el campió americà Frederick Trumper. En aquest campionat, però, els escacs seran el teló de fons per explicar una història sobre l’amor o el desamor amb pinzellades d’intriga política”.

El grup ja l’ha representat 7 vegades i tenen confirmades 7 actuacions més arreu de Catalunya. Qui vulgui veure aquest espectacle, apte per a tots els públics, la cita és al Casal Cultural, a les 18.30 hores.

El 25 i 26 de desembre, el GATU, el grup local, farà dues representacions de Els Pastorets, versió de Josep M. Folch i Torres. Serà el segon any consecutiu que el grup d’Ullastrell els portaran a escena, després de molts anys de no fer-ho. Els seus Pastorets es diferencien de la resta pel fet de ser molt musicals. La Coral del poble hi té un pes molt important, cantant nadales i altres cançons nadalenques entre les diferents escenes de l’obra. Aquest any, el grup s’ha posat com a repte consolidar el muntatge i gaudir-ne. Els únics canvis, respecte a l’any passat, els trobarem només en alguns canvis d’actors. Les representacions seran el dia 25 de desembre a les 20h i el 26 de desembre a les 19h.
 

Els Pastorets del Gatu. Escena de les temptacions. Foto: Eloi Falguera



El 14 gener visitarà Ullastrell el grup Naltrus de Santa Coloma de Queralt. Un altre grup dels punters de Catalunya, que també organitza un concurs de teatre a la seva localitat. Representaran El dret d’escollir, de l’autor anglès Brian Clark. Una obra que va fer famosa a casa nostra en Josep Maria Flotats, als anys vuitanta.

L’argument és el següent: un jove escultor ha quedat tetraplègic, degut a un accident de cotxe, i no té cura possible. Malgrat això, no ha perdut el seu humor, sarcàstic i esmolat. Tal com la definia el diari La nova conca, en un article dedicat a l’obra: “Es tracta d’un text potent i commovedor, tan tendre com punyent que ens farà riure i sentir les emocions a flor de pell al mateix temps”. L’obra s’enfronta a preguntes com: Què significa viure? o Què defineix una persona com a ésser humà?

Rosa Almenara, directora de l’obra, ens informa que l’han representat en 4 ocasions i que actualment la duen de gira per Catalunya.

El 28 de gener serà el Grup de teatre d’Amics de les Arts, de Terrassa, qui actuarà a la Mostra. Ho farà amb la comèdia d’embolics Deixeu-me un tenor, que actualment estan representant al seu teatre.

Maria Miralda, la directora, ens la resumia així en una entrevista recent: “L’obra ens situa al Teatre de l’Òpera de Cleveland, Estats Units, el dia d’una gran estrena: l’òpera Otello, de Verdi. Un estrena amb la seva orquestra, etc. Aquesta òpera l’ha de protagonitzar un reconegut tenor italià que no acaba d’arribar. Quan finalment arriba, resulta que no es troba gaire bé. Diu que no pot cantar, que no pot assajar... i van passant tota una sèrie de coses. L’obra és tota la peripècia d’aquest dia d’estrena. Des del migdia, quan esperen al tenor, fins al vespre, després de la funció. És tot el què va passant aquestes hores a la suite del tenor. Per aquesta habitació va entrant i sortint gent i van havent-hi embolics i confusions, amb tota una sèrie de personatges”.
 

Demà coneixeràs en Klein, del grup Sala Cabanyes de Mataró. Foto: Sala Cabanyes


El 18 de febrer, el grup de Mataró Sala Cabanyes representarà l’obra Demà coneixeràs en Klein, del també mataroní Toni Cabré. Es tracta d’una comèdia representada per 4 actrius. El grup ens la resumeix així: “Una executiva és víctima d’un brutal mòbbing per part de la seva empresa. Allunyada de la resta de l’organització, sense personal ni res per fer, lluitarà perquè la situació no la torni boja. Una secretària, una becària i una netejadora seran les còmplices involuntàries de la seva peripècia. Una obra de teatre àcida, irònica i sorprenent”.

En Joan Peran, director del muntatge, ens comenta que abans de venir a Ullastrell l’hauran representat a diversos concursos de teatre com ara Malgrat de Mar, Sant Feliu de Guíxols o el del Foment Martinenc (Barcelona). Una altra obra, doncs, de gran recorregut que es podrà veure al Casal.

Aquestes són les obres que es podran veure properament. De les que es representaran a partir de març, en parlarem en un proper article.


Eloi Falguera
Director i autor