L'escola Viaró s'enfronta a dues multes de 25.000 euros per vulnerar els principis d'igualtat de gènere

Inspecció de Treball dona la raó a CGT que va denunciar el centre per restringir la contractació de dones a l'etapa d'infantil

Elements de l'uniforme de l'escola Viaró
Elements de l'uniforme de l'escola Viaró | Facebook Escola Viaró
Redacció
28 de novembre del 2017
Actualitzat a les 15:48h
Viaró Global School haurà d'enfrontar-se a dues sancions de 25.001 euros cadascuna després que la Inspecció de Treball hagi resolt en aquesta direcció la denúncia interposada pel sindicat CGT al Síndic de Greuges, després de veure en l'ideari de l'escola publicat al web que la contractació de personal a Primària, Secundària i Batxillerat es restringia als homes. Inspecció de treball ha conclòs que aquesta limitació és una falta molt greu perquè vulnera la Constitució Espanyola i diverses lleis que vetllen per a la igualtat efectiva de les dones, també en l'accés al treball. La Inspecció també proposa sancionar el fet que les dones no puguin accedir a llocs directius dins el centre, perquè vulnera el dret a la igualtat de la dona pel que fa a la seva promoció professional.

CGT va emetre una queixa al Síndic de Greuges el mes de febrer passat després de detectar que en la definició del caràcter propi de l'escola publicat al web del centre, s'hi especificava que els professors de Viaró ''seran sempre homes, excepte en l'etapa d'educació infantil''. Inspecció de Treball ha analitzat el sistema de selecció de personal de l'escola i ha proposat les sancions, per faltes de caràcter molt greu, donant la raó al sindicat. Entre les justificacions del centre escolar que recull l'expedient de Treball, Viaró assegura que la possibilitat de contractar dones per a l'educació infantil respon a la proximitat amb la ''maternitat'' i la relació que estableix l'infant amb la mare en aquestes edats. Segons Marta Minguella, portaveu de CGT, és una mostra que Viaró, igual que la resta d'escoles de l'Opui Dei, ''perpetuen la discriminació de la dona'' i a més es ''releguen'' a certs espais. 

Així mateix, el centre justifica la limitació dels homes com a docents de Primària, Secundària i Batxillerat amb motius ''pedagògics'', i asseguren que dona millors resultats escolars, un fet que segons Minguella no està provat empíricament. Minguella també ha destacat que el centre va treure aquest tret del web de l'escola i que en la intervenció de Treball ho justifiquen per ''pura supervivència'' però que asseguren seguir actuant de la mateixa manera. En la mateixa línia responen sobre la possibilitat de promocionar les dones d'Infantil en l'equip directiu de l'escola. Segons Viaró, l'educació diferenciada facilita ''l'aprofitament'' de les diferents formes d'aprenentatge de nens i nenes, durant algunes etapes del seu desenvolupament, com la infància i l'adolescència. 

Per aquests motius, CGT considera que el darrer responsable d'aquest fet és el Departament d'Ensenyament, ja que el sindicat considera que hauria de revisar els projectes pedagògics amb el compliment de la llei, en els centres que es financen amb diners públics i per això, Minguella critica que s'està perpetuant la discriminació de gènere i per això demana retirar el concert educatiu. Des del Departament d'Ensenyament s'ha assenyalat que no és competent en matèria laboral en un centre de titularitat privada i que no els consta que s'hagi incomplert la normativa de concerts prevista a la LOE.