procés català

Matadepera aprova una moció contra el 155 i a favor del mandat popular de l'1-O

La moció s'ha fet a través de l'Associació Catalana de Municipis i l'Associació de Municipis per la Independència

per Redacció, 23 d'octubre de 2017 a les 17:12 |
Sessió plenària d'aquest dilluns a Matadepera. | Matadepera.cat
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 d'octubre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Ajuntament de Matadepera ha convocat aquest migdia de dilluns un ple extraordinari que ha constat d’un únic punt: aprovar una moció per aturar la suspensió de Catalunya anunciada pel govern central el passat dissabte a través de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. El ple, que ha durant només 7 minuts, ha comptat amb 10 vots a favor (CiU, ERC i CUP) i 1 en contra (PP), i amb les absències de Pol Roura i Carme Querol.

A l’exposició de motius l’alcaldessa ha recordat que és un moció que s’ha fet a través de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), entitats supramunicipals de les que Matadepera en forma part.


A l’exposició de motius, es fa constar que “l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola liquida, de facto, l’autonomia catalana a través d’un fort atac als drets dels catalans i les catalanes per la incapacitat de diàleg de l’Estat espanyol i que s’ha concretat en la seva resposta repressiva a través de: la vulneració de drets fonamentals, la censura d’internet i de mitjans de comunicació, la violació del secret postal, les detencions de càrrecs públics, querelles i processos judicials contra el govern, la mesa del parlament i més de 700 alcaldes i alcaldesses, la brutal violència policial exercida contra població pacífica l’1 d’octubre, l’empresonament dels líders de la societat civil, el gran desplegament de forces policials que encara es manté a Catalunya i la intervenció i congelació dels comptes de la Generalitat de Catalunya”.

Per tots aquests motius, l’Ajuntament de Matadepera, ha acordat aprovar la moció en el seus diferents punts. Primer: manifestar el suport al Govern de Catalunya i al Parlament per fer efectiu el mandat popular del passat 1 d'Octubre en els termes que estableix la Llei del Referèndum d'Autodeterminació i la Llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República aprovades pel Parlament de Catalunya. Segon: condemnar la violació de drets fonamentals a Catalunya a través de les mesures repressives aplicades per l’Estat espanyol contra la població i les institucions catalanes. Tercer: instar el Govern espanyol i els partits que li donen suport a aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya que ja estan portant a terme i que volen reblar amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola. I quart, comunicar aquest acord al President de la Generalitat de Catalunya, a la Presidenta del Parlament de Catalunya, a l’Associació Catalana de Municipis, a l’Associació de Municipis per la Independència, al Govern espanyol i als grups polítics del Parlament de Catalunya.

En el seu torn de paraula, ERC i CUP han defensat la moció, i el PP ha votat en contra. El regidor d’Economia i Hisenda Albert Garcia Font ha manifestat un “sí crític de la moció”, defensant “treballar fins on calgui per evitar l’aplicació de l’article 155 però estant en contra del primer punt de la moció”.

 

Participació