​Una forta tromba d'aigua i vent travessa el Vallès de matinada

25 dels 87 avisos rebuts pels Bombers, des de les nou del vespre a les set del matí, han estat al Parc de Cerdanyola I Uns 5.000 usuaris de l'Alt Penedès, el Vallès Oriental i el Baix Llobregat no tenen electricitat

Redacció
19 d'octubre del 2017
Actualitzat a la 13:05h
Les pluges i el vent han colpejat aquesta nit i matinada tot el territori català. Les precipitacions han provocat alguns danys, sobretot al sud del país. A hores d'ara, el temporal continua actiu a tot Catalunya i anirà marxant de cara al migdia. 

Els Bombers de la Generalitat han rebut un total de 87 avisos entre les nou del vespre i les set del matí per incidències relacionades amb la pluja, dels quals 25 han estat a la Regió d'Emergències Metropolitana Nord, 24 a la de Tarragona i 19 a la Regió d'Emergències Metropolitana Sud. En total, des de l'inici de l'episodi, s'han produït 269 avisos arran de 531 trucades al telèfon d'emergències 112. D'aquestes, prop del 40% han estat al Tarragonès, seguit de l'Alt Camp i el Baix Camp, amb el 13,7% i el 6,2% del total, segons dades de Protecció Civil.

L'episodi de pluges generalitzades que ha provocat destrosses sobretot al Camp de Tarragona ha fet que Protecció Civil activi l'alerta del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat), que encara es manté. Entre els registres de precipitació acumulada més significatius destaquen els 113 l/m2 del pantà de Siurana, els 110 l/m2 a Gandesa o 42 l/m2 a Horta de Sant Joan (Terra Alta). L'episodi de pluges ha deixat 40 litres per metre quadrat en 30 minuts a Gandesa (Terra Alta) i 34,3 litres a Margalef (Priorat), superant així el llindar de 20 litres per metre quadrat.

Les pluges i el vent han fet que es tallessin les carreteres TV-3301 a Bot (Terra Alta), i la TV-3531 a Gandesa. A més també s'han produït afectacions puntuals de trànsit per petites esllavissades a les vies: T-741 i C-233 a Flix (Ribera d'Ebre), T-334 a Horta de Sant Joan, i C-13 a Camarasa.

A més, al Parc Fluvial del Besòs, s'ha activat el Pla d'Emergències en fase d'inundació parcial, en el seu nivell 4, que determina el tancament de la zona d'ús públic i el tancament de l'equipament.

D'altra banda, segons Endesa, uns 5.000 clients de l'Alt Penedès, el Vallès Oriental i el Baix Llobregat no tenen llum aquest dijous al matí. Els municipis amb més abonats afectats són Castellbisbal, Castellet i la Gornal i les Franqueses del Vallès.

Arbres caiguts i carrers tallats a Tarragona

La zona més afectada ha estat el Camp de Tarragona, on una forta tromba d'aigua i vent ha provocat nombrosos danys materials en poblacions com Valls, Salou o Tarragona. A Tarragona ciutat han caigut més d'una vintena d'arbres i hi ha molts carrers tallats, com l'últim tram de la Rambla Nova. Segons ha confirmat l'Ajuntament de Tarragona, al carrer Gasòmetre hi ha hagut un ferit que s'ha trencat la cama després que sortís volant un banc d'una zona comunitària. A més el circ romà i el pretori també han sofert desperfectes. A Valls, desenes d'arbres també han estat arrencats del terra al passeig del Fornàs, entre d'altres. Alguns arbres han caigut sobre vehicles i també han arrencat teulades a la zona camp de futbol de Vilar, com a la pista coberta, dels vestidors i del bar.

Pels volts de les sis de la tarda el que molts ja consideren un esclafit ha escombrat la zona centre i nord de Valls en qüestió d'uns minuts. Fins a 13 persones han hagut de ser ateses al Pius Hospital de Valls per lesions lleus -4 d'elles en un accident lleu de trànsit. Precisament l'entorn del centre hospitalari ha estat una de les zones on s'han registrat desperfectes. Si més no, un dels punts més afectats ha estat l'àmbit de l'estació d'autobusos, on el temporal ha arrencat arbres i ha causat destrosses a habitatges, comerços i vehicles estacionats en vials entre l'estació i la plaça del Quarter. Un dels carrers que ha acumulat més danys ha estat el carrer de Francesc Català i Roca, que ha hagut de ser tallat al trànsit.
 

Destrosses en un bar de Valls Foto: ACN


En un establiment proper, el propietari del bar-restaurant La Parada ha patit un fort tall de vuit centímetres al braç que l'ha obligat a ser operat d'urgència al Pius Hospital. "Ell estava treballant i en sec han començat a petar tots els vidres, i un ha anat a parar darrere la barra i li ha causat el tall", ha explicat Maria, la seva dona. Una treballadora, Maria Méndez, explica que han estat moments de molt nervis. "Ha vingut la tempesta i tot s'ha començat a moure molt, hi havia gent i estàvem espantats, tot ens ha començat a caure al damunt, l'amo s'ha tallat i ha hagut de marxar... molt de desastre, molta pena", ha dit.

En un bloc de pisos de la zona, l'esclafit ha arrencat part del revestiment d'una paret mitgera. Hi ha hagut diversos habitatges afectats, com el de Joan Manel Martínez, on el vendaval s'ha emportat la galeria del seu pis. "El meu fill de 16 anys era sol a casa i m'ha dit que hi anés ràpid que queien els balcons i que tot volava per casa", relata Joan Manel. "El vent ha trencat els vidres i ha entrat per una banda del pis, que dóna a la façana principal, i l'ha creuat de punta a punta, com una canonada, sortint per l'altra banda", afegeix. Fins al lloc dels fets s'hi han traslladat responsables de l'Ajuntament i personal de Protecció Civil.

El consistori obrirà aquest dimecres una oficina per atendre els afectats per desperfectes als seus immobles. Segons han informat fonts municipals, les principals afectacions a Valls per l'intens temporal han estat per arbres caiguts a la via pública, mobiliari urbà destrossat, danys a immobles, comerços i en alguns equipaments, com unes teulades arrencades al complex esportiu del Vilar. També s'han registrat problemes a l'entrada a Valls per la carretera de Barcelona. En paral·lel hi ha hagut talls de llum en barris perifèrics com els habitatges de la Colla Vella, els Pisos de Clols i la urbanització Bon Sol. L'esclafit també ha deixat un rastre de d'arbres caiguts al barri del Fornàs i entorn de la carretera del Pla de Santa Maria. 

Més afectacions a Tarragona

Pel que fa als danys de la tromba d'aigua a Tarragona hi ha més d'una quinzena de carrers afectats per arbres caiguts, entre els quals, Sant Francesc, Rambla president Companys, carretera Boscos de Tarragona, via Augusta, Camp de Mart, accés a la platja Llarga, platja del Miracle i passeig de Sant Antoni. A més, segons ha detallat l'Ajuntament, hi ha diverses façanes afectades, així com baranes de balcons. A la Rambla Nova hi ha una cornisa a punt de caure i s'ha balisat la zona. 

També al carrer Deltebre ha caigut una teulada d'un bloc de pisos i també s'ha protegit la zona. Part de la teulada de l'estació de trens està afectada i els Bombers han tret una peça que perillava de caure. 

A Salou també hi ha hagut desperfectes al carrer amb arbres caiguts, alguns pins sobre vehicles i furgons antidisturbis de la policia espanyola.

A més de les incidències al Camp de Tarragona, també n'hi ha hagut a les Terres de l'Ebre, sobretot a Gandesa, bàsicament per inundacions en baixos, locals o pàrquings i un vehicle atrapat per l'aigua. A Ponent, també hi ha hagut diversos serveis a Lleida, Mollerussa i Linyola per atendre inundacions en baixos i garatges.