Bicentenari del Naixement de Bahá'u'lláh 1817-2017

La Comunitat Bahá’í de Terrassa, així com la resta de comunitats bahà’ís del món celebren aquests dies el Bicentenari del naixement de Bahà’u’lláh, fundador de la Fe Bahá’i.

Comunitat Baha’í de Terrassa
18 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 7:32h
La Comunitat Bahá’í de Terrassa, així com la resta de comunitats bahà’ís del món celebren aquests dies el Bicentenari del naixement de Bahà’u’lláh, fundador de la Fe Bahá’i.

Nascut el 1817, Bahá'u'lláh era membre d'una de les grans famílies patrícies de Pèrsia. La família podia traçar el seu llinatge fins a les dinasties regnants del passat imperial persa i comptava amb riqueses i àmplies propietats. Rebutjant aquests avantatges que li oferia la seva posició en la cort, Bahá'u'lláh es va fer famós per la seva generositat i amabilitat la qual cosa li va fer guanyar el profund amor dels seus paisans i l'apel·latiu de "pare dels pobres".

Aquesta posició privilegiada no va trigar a desaparèixer després d'anunciar Bahá'u'lláh el seu suport al missatge d' el Báb, moviment que arribaria a canviar el curs de la història del seu país. Submergit sota les ones de violència aixecades contra els bábís després de l'execució del Báb, Bahá'u'lláh no només va sofrir la pèrdua de totes les seves possessions terrenals sinó que va ser sotmès a empresonament, tortura i una sèrie de desterraments. El primer va ser a Baghdad on, al 1863, va anunciar que Ell era el Missatger de Déu per aquesta època. Des de Baghdad, Bahá'u'lláh va ser enviat a Constantinoble, posteriorment a Adrianòpolis i finalment a Acre, a Terra Santa, on va arribar com a presoner el 1868.

Des d'Adrianòpolis i després des d'Acre, Bahá'u'lláh va dirigir una sèrie de cartes als governants de la seva època, uns documents que caldria catalogar entre els més destacats de la història religiosa. En ells proclamava la proximitat de la unificació de la humanitat i el naixement d'una civilització mundial. També cridava als reis, emperadors i presidents del segle dinou a reconciliar les seves diferències, a limitar els seus armaments i a dedicar les seves energies a l'establiment de la pau mundial.

Bahá'u'lláh va morir a Bahjí, a poca distància al nord d'Acre, i allí està enterrat. Els seus ensenyaments ja havien començat a estendre's més enllà dels confins de l'Orient Mitjà i la seva Tomba és avui el punt focal de la comunitat mundial que aquests ensenyaments han originat.

Bahá'u'lláh va ensenyar que hi ha un sol Déu i que les revelacions successives de la Seva voluntat a la humanitat han constituït la principal força civilitzadora de la història. Els agents d'aquest procés han estat els Missatgers Divins, als quals els homes veuen bàsicament com a fundadors de sistemes religiosos diferents, però el propòsit comú de tots Ells ha estat el de conduir a la raça humana a la maduresa espiritual i moral.

Actualment la humanitat està arribant a la seva maduresa. Això és el que fa possible la unificació de la família humana i la construcció d'una societat pacífica global.

Entre d’altres,els principis que promou la Fe Bahá'í com a vitals per aconseguir aquesta meta figuren:
-l'abandonament de totes les formes de prejudici.
-assegurar a les dones plena igualtat d'oportunitats amb els homes.
-el reconeixement de la unitat i relativitat de la veritat religiosa.
-l'eliminació dels extrems de pobresa i riquesa.
-aconseguir l'educació de tots.
-la responsabilitat de cada persona de buscar la veritat independentment.
-l'establiment d'una federació mundial.
-reconèixer que la veritable religió està en harmonia amb la raó i la recerca del coneixement científic.

La Fe Bahá'í és la més jove de les religions independents del món. El seu fundador, Bahá'u'lláh (1817-1892), és considerat pels bahá'ís com el més recent en la cadena de Missatgers de Déu que s'estén molt més allà del que recorda la història i que inclou a Abraham,Krishna,Moisés, Buda, Zoroastro, Crist , Mahoma, Bab i Bahà’u’llàh.

La idea central del missatge de Bahá'u'lláh és que la humanitat és una sola raça i que ha arribat el dia de la seva unificació en una societat global. Bahá'u'lláh va dir que Déu ha engegat forces històriques que estan destruint barreres tradicionals de raça, classe, credo i nació, i que amb el temps crearan una civilització universal. El principal desafiament al que s'enfronten els pobles de la terra és el d'acceptar el fet de la seva unitat i d'ajudar als processos d'unificació.

Un dels propòsits de la Fe Bahá'í és ajudar a fer possible aquesta resposta. Una comunitat mundial d'uns cinc milions de bahá'ís, representatius de la majoria de les nacions, races i cultures de la terra, treballa per portar els ensenyaments de Bahá'u'lláh a la pràctica. La seva experiència serà una font d'estímul per tots els que comparteixen la seva visió de la humanitat com una família global i de la terra com una sola llar.
 
Comunitat Baha’í de Terrassa