El Consorci de Residus proposa receptes d'aprofitament en el Dia Mundial de l'Alimentació

Es poden consultar online un parell de llistats de receptes per aprofitar el menjar sobrant

Hamburguesa de llenties, un plat per aprofitar les sobres de menjar.
Hamburguesa de llenties, un plat per aprofitar les sobres de menjar. | CGRVO
Redacció
16 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 14:18h
Coincidint aquest dilluns amb el dia Mundial de l’Alimentació, des del Consorci per a la Gestió de Residus es vol fer una aposta per l’aprofitament alimentari i es referma el compromís en la lluita contra el malbaratament. És per això que des de l’ens comarcal es treballa per sensibilitzar a l’entorn de la problemàtica del malbaratament, una sensibilització que ha portat el Consorci a engegar diferents projectes els darrers anys a l’entorn d’aquesta qüestió.

D’una banda, es treballa amb el Consell Comarcal a les escoles, per poder aprofitar el menjar que no s’ha servit. Es tracta del projecte "Recooperem" que està fent possible que moltes famílies vulnerables puguin aprofitar aquest menjar. També es treballa amb els restauradors de la comarca, en el projecte "Acaba’t el plat a casa", per fer possible que els clients dels bars i restaurants es puguin endur el menjar que no s’ha pogut acabar a taula. I també es promou l’aprofitament amb activitats educatives com "El menjar no és per llençar", que enguany s’inclou de nou dins el Programa d’Educació Ambiental del Consorci amb un format renovat. Tot plegat, per conscienciar de la  importància de no llençar menjar, tant per factors socials, econòmics com també ambientals.

El Consorci també proposa posar en pràctica receptes d’aprofitament a casa per aprofitar el menjar que ens hagi pogut sobrar. Per això, conviden a accedir al llistat de receptes elaborades per la Fundació Alícia. Aquestes receptes es van compartir amb els cuiners i cuineres de les escoles de la comarca que participen al projecte "Recooperem".

També posa a disposició de tothom el Llibre de Receptes que es va editar el 2012 i que inclou diferents propostes per aprofitar menjar que ens pot sobrar a casa, així com trucs i consells per no malbaratar aliments.

Dia Mundial de l’Alimentació

El 16 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’Alimentació, proclamat en 1979 per la Conferència de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO). La seva finalitat és conscienciar als pobles del món sobre el problema alimentari mundial i enfortir la solidaritat en la lluita contra la gana, la desnutrició i la pobresa.

El Dia Mundial de l’Alimentació (DMA) va ser establert per països membres de la FAO en la Reunió General de l’Organització número 20, al novembre de 1979. La delegació hongaresa, encapçalada pel Ministre d’Agricultura i Alimentació, Paul Romany va desenvolupar un actiu rol en la Sessió número 20 de la Conferència de la FAO, suggerint la idea de celebrar mundialment el DMA. Des de llavors s’ha desenvolupat cada any en més de 150 països, donant a conèixer els problemes darrere de la pobresa i la gana.