Terrassa honra la memòria del president Companys 77 anys després del seu afusellament

L'Ajuntament celebra un acte institucional aquest diumenge, 15 d'octubre, amb motiu del Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i de la repressió franquista

El president Lluís Companys va ser assassinat pel franquisme l'any 1940.
El president Lluís Companys va ser assassinat pel franquisme l'any 1940. | Arxiu.
Redacció
13 d'octubre del 2017

L'Ajuntament de Terrassa se suma aquest diumenge al Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i de la repressió franquista. Ho fa amb un homenatge al president Lluís Companys en el 77è aniversari del seu l'afusellament. L'acte tindrà lloc a les dotze del migdia de diumenge, 15 d'octubre, a la plaça de Lluís Companys. En tota la història d'Europa, és l'únic president escollit democràticament que ha estat executat pel feixisme.

El Govern de la Generalitat de Catalunya va acordar ara fa un any proclamar el 15 d'octubre de cada any com a Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i les víctimes de la repressió de la dictadura franquista. La data coincideix amb l'aniversari de l'afusellament del president de la Generalitat Lluís Companys, màxim representant institucional dels ciutadans de Catalunya durant la Segona República.

Amb aquest acte, l'Ajuntament de Terrassa se sumarà com a institució als homenatges que anualment se celebren en memòria de Companys, el dia que va ser assassinat l'any 1940 pel règim de Franco. A Terrassa, és habitual llevar-se cada 15 d'octubre amb salves en memòria del president a trenc d'alba, i també se celebren cada any actes organitzats per Esquerra Republicana de Catalunya al seu monument.

Fotografia original del president Companys. Foto: Arxiu Nacional de Catalunya


Enguany, la regidora de Ciutadania i Qualitat Democràtica, Meritxell Lluís, acompanyada de portaveus de grups municipals i altres membres de la cúpula municipal, llegirà l’acord de Junta de Portaveus, del setembre de 2015, d’adhesió al Dia Nacional de les víctimes de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura franquista. Se celebrarà un minut de silenci i, a continuació, l’actor Francesc Falguera recitarà un poema de Ventura Gassol dedicat a la memòria de Lluís Companys i de les víctimes de la dictadura. També es realitzarà una ofrena floral institucional. L’acte finalitzarà amb el cant de l’himne Nacional de Catalunya.