​Tot a punt per al període de vacunació contra la grip

Es pot sol·licitar cita prèvia al centre d'atenció primària i preveniu aquesta malaltia vírica respiratòria

Redacció
13 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 16:18h
Un home vacunant-se de la grip
Un home vacunant-se de la grip | Elisenda Rosanas
El proper 23 d’octubre s’inicia la campanya de vacunació contra la grip. Els virus gripals canvien contínuament i per aquest motiu cal vacunar-se cada any, ja que la vacuna es prepara per protegir contra els que arriben aquest hivern. 
 
La grip és una malaltia respiratòria vírica que s'encomana fàcilment d'una persona a una altra. A Catalunya arriba amb l'hivern, la majoria de les vegades a partir de la segona quinzena de desembre, i s'incrementa habitualment durant les primeres setmanes de gener.
 
El període ideal per vacunar-se són els mesos d'octubre i novembre (tot i que la vacunació també es pot realitzar fora d'aquest període) i el seu efecte dura un any. La vacuna s'elabora a partir de virus gripals morts; per això mai no pot produir la malaltia. Cal tenir en compte que protegeix contra la grip, però no contra el refredat comú (no hi ha vacunes contra el refredat) ni contra altres infeccions respiratòries víriques.
 

L'objectiu de la campanya és protegir de la grip els principals grups de risc Foto: Europa Press


Qui s’ha de vacunar?

Encara que la vacuna prevé la grip, és important evitar-la en les persones a les que pot produir complicacions i descompensacions de malalties cròniques que les poden obligar a ingressar a l’hospital.

Entre les persones que es troben en un grup de risc i que cal que es vacunin, hi destaquen: les de 60 anys o més, les internades en institucions, les que pateixen malalties pulmonars i cardíaques cròniques, les diabètiques, les que tenen malalties renals, les embarassades i les immunodeprimides. També es recomana la vacunació a les que poden transmetre la grip a persones dels grups de risc i a les que ofereixen/treballen en serveis essencials a la comunitat.