Una de les millors companyies del món representa l'obra de Hans Van Manen al Centre Cultural

Introdans homenatjarà l'aclamat coreògraf d'Holanda el proper dissabte 21 d'octubre

Representació de  la coreografia Polish Pieces per part d'Introdans.
Representació de la coreografia Polish Pieces per part d'Introdans. | Centre Cultural de Terrassa
Redacció
13 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 14:03h
El Centre Cutural de Terrassa enllesteix els darrers preparatius per acollir una de les companyies més prestigioses del món de la dansa. El proper dissabte 21 d'octubre, a les vuit del vespre, la companyia Introdans, representant de l'Escola Holandesa de Ballet, porta tres grans coreografies de l'aclamat coreògraf Hans Van Manen: In and Out, Black Cake i Polish Pieces. La interpretació dura aproximadament una hora i mitja i el preu oscil·la entre 18 i 28 euros.

La companyia, reconeguda pel seu paper renovador en el món de la dansa a Holanda, ha escollit aquestes tres peces imprescindibles per retre un sentit homenatge a Van Manen, un autèntic referent que el passat mes de juliol va fer 85 anys.

La funció dona el tret de sortida a la tardor de la 34a Temporada BBVA de Dansa, que comptarà també amb el Russian State Ballet, el 25 de novembre, i es clausurarà amb una gala d'Estrelles i Solistes de l'Òpera de París el 16 de desembre.

Introdans és una de les companyies més importants en l'escena internacional. Va ser fundada el 1971 a Arnhem pels ballarins Hans Focking i Ton Wigger. L'origen del seu nom és el derivat de "introduction to dance", a causa de la falta d'una companyia que apostés en aquell moment per la dansa a les regions holandeses de Gelderland i Overijssel. A principis dels noranta la companyia va ser declarada part de l'estructura cultural bàsica del país i es va integrar al Ministeri d'Educació.

Des de llavors van obrir les portes de bat a bat de l'escena internacional. Els va permetre contractar coreògrafs convidats i projectar-se com a companyia a l'estranger. Amb la col·laboració de prestigiosos coreògrafs, s'han creat ballets pensats específicament per als seus ballarins, això fa que el repertori d'Introdans sigui únic.
 

Representació de la coreografia In and Out per part d'Introdans. Foto: Centre Cultural de Terrassa


L'any 1984 Introdans va rebre el Premi Crítica del Teatre pel seu paper renovador en el món de la dansa a Holanda i se la considera la representant de l'Escola Holandesa del Ballet. El seu estatus ha estat reconegut per exemple essent la primera companyia de ballet estrangera en actuar al nou escenari del Teatre Bolxoi de Moscou (2003), també ha actuat arreu d'Europa i a una vintena de països d'arreu del món entre els quals destaca Nova York, en el The New Victory Theater.

Hans van Manen, pur talent

Van Manen és sens dubte el gran coreògraf d'Holanda i un dels més importants del món. Des de fa molts anys Introdans té una estreta relació amb el coreògraf i des del 1995 inclou en el seu repertori més d'una vintena de coreografies seves. Van Manen, que ha fet 85 anys aquest mes de juliol, va començar la seva carrera l'any 1951 com a membre del Recital Ballet de Sonia Gaskell i el 1952 es va incorporar a la Nederlands Opera Ballet, on va crear el seu primer ballet titulat Feestgericht .

Més endavant va entrar a la companyia del coreògraf i ballarí Roland Petit a París i posteriorment va tornar a la Nederlands Dans Theatre com a coreògraf i ballarí, i en va ser director artístic des del 1961 fins al 1970. El gran coreògraf ha creat més de quaranta ballets. És, a més a més, un aclamat fotògraf que ha exposat el seu treball arreu del món.