Investigadors de la UPC Terrassa lideren un projecte de referència a Europa

Vol posar remei a les infeccions associades a estades hospitalàries | És un dels més importants del programa europeu Horizon 2020 i pretén fabricar, amb ultrasons i a escala industrial, teixits i dispositius antimicrobians.

L'edifici de l'Escola Industrial, amb el nom d'ESEIAAT
L'edifici de l'Escola Industrial, amb el nom d'ESEIAAT | UPC Terrassa
Sergi Ambudio
10 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 16:46h
Un dels elements característics del campus de la Universitat Politècnica de Catalunya a Terrassa és la internacionalització del seu equip humà. Són molts els investigadors i estudiants que han participat i participen en projectes que van molt més enllà de les fronteres nacionals. En aquests moments, l'investigador i professor Tzanko Tzanov lidera un equip que està al capdavant d'un projecte de referència a Europa. Tzanov és investigador i professor de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) i de la Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT).

"Protect" és un dels treballs més rellevants que hi ha ara per ara en el marc del programa europeu Horizon 2020. Compta amb un finançament de set milions i mig d'euros per part de la Unió Europea. Està destinat a aplicar la tecnologia d'ultrasons en la fabricació, a escala industrial, de teixits i dispositius recoberts amb nanopartícules antimicrobianes. La seva principal finalitat es millorar la constitució de teixits sanitaris, dispositiu mèdics i membranes per al tractament d'aigües.

L'estudi pretèn combatre les infeccions associades a estades hospitalàries, que cada any afecta a més de quatre milions de pacients, segons dades conjuntes de l'European Center for Disease Prevention and Control i l'Organitzacio Mundial de la Salut. Aquestes infeccions causen una mortalitat, directa o indirecta, de gairebé 140.000 persones l'any. I, més enllà de les afectacions a les persones, es calcula que comporten un cost econòmic que frega els set bilions d'euros.

Si tot va sobre previst, el termini del projecte és de quatre anys. En aquests moments hi participen 22 entitats i associacions de vuit països d'arreu del vell continent com el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), que és l'organisme públic destinat a la recerca més important de l'Estat.

El projecte es basa en la construcció de tres màquines per a la producció d'aquest tipus de teixits i la comercialització dels productes a Europa. D'aquesta darrera tasca s'encarregaran diverses empreses repartides entre Portugal, Israel i Itàlia.