L'Ajuntament de Terrassa aprova una nova pròrroga forçosa a Mina pel servei de l'aigua

L'empresa presidida per Marià Galí gestionarà el servei d'abastament fins, mínim, el 9 de juny del 2018 | El regidor de l'Aigua, Alfredo Vega, remarca que la voluntat de l'equip de govern és que aquesta pròrroga sigui l'última

El Ple ha donat llum verda a la tercera pròrroga forçosa.
El Ple ha donat llum verda a la tercera pròrroga forçosa. | Sergi Ambudio
Sergi Ambudio
10 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 10:41h
Nou capítol en el procés de remunicipalització de l'aigua a Terrassa. L'Ajuntament concedeix una nova pròrroga forçosa i "ineludible" a l'empresa Mina Aigües de Terrassa pel servei d'abastament a la ciutat. El Ple extraordinari, que no s'ha allargat més de mitja hora, ha donat llum verda a aquesta decisió amb els vots a favor del PSC, TeC, ERC-MES i PDECat. Els grups municipals del Partit Popular i Ciutadans s'han abstingut i la CUP ha votat en contra. 

Segons aquest acord, l'empresa presidida per Marià Galí continuarà gestionant el servei fins, mínim, el 9 de juny del 2018. El consistori es veu "obligat" a prendre aquesta decisió, segons ha comentat el regidor de l'Aigua, Alfredo Vega, per assolir una gestió amb plenes garanties. El tinent d'alcalde assegura que el procés de remunicipalització, que va rebre l'aval de la majoria de regidors en el ple extraordinari i històric del passat 7 de setembre, es troba en un moment "diferent". "Es va decidir democràticament caminar cap a un model de gestió pública i això ens interpel·la a tots", ha comentat.

La voluntat de l'equip de govern és que aquesta pròrroga sigui l'última, però confessen que aquesta decisió no depèn estrictament de l'administració local. Hi juga un paper cabdal la posició que vulgui adoptar Mina. "Aquest procés implica dos interlocutors, i el segon no està en la millor disposició, tots ho sabem", ha reblat Vega. Per això, ha demanat "lleialtat" a la resta de grups municipals i "compromís" per complir amb la voluntat de la ciutadania.

Pel president del grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya-Moviment d'Esquerres, Carles Caballero, aquest element no pot servir d'excusa a l'executiu municipal. "Confiem en la valoració dels tècnics de la casa i si ells diuen que aquesta pròrroga és necessària, nosaltres hi votem a favor". Ara bé, també adverteix que "la confiança té un límit". Caballero ha deixat entreveure que, en l'hipotètic escenari d'haver d'aprovar una quarta pròrroga, ERC-MES no hi donaria suport. "Hem descobert que vostès treballen millor sota pressió", ha destacat el republicà.
 

El Tinent d'alcalde, Miquel Sàmper, i l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, en el ple municipal. Foto: Sergi Ambudio


La bancada de Terrassa en Comú també ha donat suport al primer punt del dia. Ho ha fet, però, amb un toc d'atenció al govern. En la seva primera intervenció, Vega ha remarcat que la tercera pròrroga és "ineludible" per garantir la continuïtat del servei. En aquest aspecte, el portaveu dels comuns, Xavi Matilla, li ha deixat clar que, un cop aprovat el nou model de gestió, cal treballar de valent no només per garantir el servei, sinó també per assegurar-ne una gestió "efectiva". "És evident que l'empresa no ho ha posat fàcil, ni ho farà, però només depèn de nosaltres, de ningú més", ha conclòs.

La CUP, l'únic grup municipal que s'ha posicionat en contra

El Partit Popular i Ciutadans -cap dels dos ha pres la paraula- s'han abstingut. L'única formació que ha votat en contra ha estat la CUP, després de donar suport a la primera pròrroga i abstenir-se en la segona. La portaveu cupaire ha justificat aquesta decisió perquè "en cap cas han servit per donar més estabilitat". "Tan sols han servit d'excusa perquè Mina iniciés processos judicials i més feina a l'Ajuntament per intentar garantir que l'empresa complís els acords del ple", ha criticat.