Vacarisses estrenarà la recollida de residus porta a porta el novembre

El nou sistema té l'objectiu de fomentar el reciclatge i l'economia circular

El ple de Vacarisses va aprovar el porta a porta amb els vots favorables del govern, fa uns mesos.
El ple de Vacarisses va aprovar el porta a porta amb els vots favorables del govern, fa uns mesos. | Ajuntament de Vacarisses
Redacció
09 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 15:18h
Vacarisses modificarà molt aviat el sistema de recollida de residus. A partir del proper mes de novembre, entrarà en funcionament el porta a porta, una decisió presa per criteris mediambientals, normatius i econòmics. Durant catorze dies seguits, s'organitzaran diverses sessions per continuar informant la població sobre el porta a porta (PaP) i lliurar el material necessari per poder dur-lo a terme correctament

Segons la proposta d’Alcaldia aprovada fa uns mesos al ple, "l’objectiu és reduir progressivament l’abocament de materials que poden ser reciclables per introduir un nou model d’economia circular i poder fer de la nostra vila un entorn més verd i sostenible". A més, d’haver de complir les directives en la matèria, que marquen uns sostres mínims de reciclatge fins al 2020, l’equip de govern també ha tingut en compte per prendre la decisió el benefici econòmic que suposa un alt percentatge de reciclatge. En canvi, cada tona de rebuig no reciclada serà cada any més costosa per a l’Ajuntament, tant en la seva entrada al Centre de Tractament de Residus del Vallès (CTRV) com pel cànon addicional que cobra l’Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya.

Més recollida selectiva

Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, els objectius concrets de recollida selectiva de cadascuna de les fraccions (matèria orgànica, vidre, paper i cartró, envasos, etc.) i també globalment s’assoleixen i se superen amb la recollida selectiva PaP. I és que els municipis amb aquest sistema arriben majoritàriament a unes taxes de recollida selectiva global entre el 60 i el 85% sobre els residus generats, tenint en compte que prèviament partien d’indicadors inferiors, fins i tot, del 10% de recollida selectiva. A més, aquests resultats de canvi s’assoleixen en poques setmanes. Així, aquest salt quantitatiu, però també qualitatiu, es demostra possible, immediat i, sobretot, sostingut en el temps.

Després de més de vuit anys, els resultats de les primeres experiències es mostren altament regulars, la qual cosa confirma una clara consolidació d’hàbits de la població i que es tracta, cada cop més, d’un sistema robust i madur, però adaptable i flexible a les necessitats de cada realitat i territori. La matèria orgànica recollida supera els 250 grams per habitant i dia, i arriba a nivells de qualitat del 99%.

La recollida selectiva PaP no ha de ser necessàriament més cara que qualsevol altre sistema. Diversos factors expliquen aquest balanç econòmic favorable: la reducció de la freqüència de recollida de la fracció resta, la redistribució de recursos per tal d’augmentar la captació de matèria orgànica, l’ús de vehicles no compactadors, la desaparició de les despeses de manteniment, neteja i reposició dels contenidors de carrer i la tendència a l’augment dels costos dels tractaments finalistes i, en paral·lel, a l’augment dels ingressos per reciclatge.

Sessions informatives

Davant la imminència de la implantació del porta a porta, al llarg de catorze dies seguits s’organitzaran diverses sessions informatives, tant al matí com a la tarda, inclosos els dies festius. A banda d’informar sobre el nou sistema de recollida de residus, es lliurarà el material necessari, com calendaris, cubells, bosses, cintes per a bolquers i compreses, etc. Totes les persones propietàries d’un habitatge a Vacarisses rebran una carta personalitzada per convocar-les a aquestes sessions.

A més, s’anima la ciutadania a sol·licitar la targeta de serveis municipals, necessària per accedir a les àrees d’emergència (zones habilitades amb contenidors) i a la deixalleria municipal. Aquesta targeta està disponible a les oficines de l’Ajuntament de Vacarisses.