Seguiment massiu de l'aturada de país a les empreses de Terrassa

La Cecot calcula que la mobilització ha estat seguida pel 87% dels seus associats | El tall de la C-58 ha dificultat al matí les comunicacions amb Barcelona

Redacció
03 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 23:13h
L'aturada de país d'aquest dimarts ha estat seguida massivament arreu de Catalunya, també a Terrassa. La majoria dels petits comerços ha donat suport a la convocatòria de la Taula per la Democràcia i moltes empreses han donat facilitats als seus treballadors per mobilitzar-se després de la repressió viscuda diumenge.

La patronal terrassenca Cecot, membre de la Taula per la Democràcia, ha fet un primer balanç amb dades de fins al migdia: el seguiment ha estat del 87,3% en les seves empreses associades d'arreu del país. Del 87.3% d'empreses que han seguit l'aturada, el 70% ha estat per tancament patronal, el 20% són permisos pactats i en el 10% restant s'ha exercit el dret de vaga. L'aturada s'ha exercit en tots els sectors. 
 
El sector de la construcció ha estat un dels que ha tingut un major seguiment, proper al 95%. Pel que fa a la indústria, el seguiment de la proposta d'aturada de país ha estat secundada per un 78%, segons les primeres dades.

En el sector serveis, el seguiment ha estat fins les 12 del migdia del 89%. Pel que fa al comerç dels centres de les ciutats, l'aturada ha estat quasi total; en tot el sector del comerç, el percentatge del seguiment és del 87,5%. Cal remarcar que associacions de comerciants com Terrassa Centre, que aplega la gran majoria d'establiments del centre històric, donaven suport a la mobilització.

Tot i el seguiment massiu, alguns bars i petits comerços han obert amb normalitat. Alguns, han optat per fer una aturada durant algunes hores. Les grans i mitjanes superfícies no han seguit amb tant èxit la jornada de vaga. Piquets informatius i la manifestació d'aquest matí a Terrassa, això sí, han provocat que alguns establiments abaixessin la persiana almenys durant unes hores.

L'esport i la cultura, aturats

Clubs esportius com el Club Natació Terrassa, el Terrassa FC, l'Atlètic Terrassa o el Club Deportiu Terrassa Hockey han aturat tota la seva activitat aquest dimarts, i no han obert les seves instal·lacions. Els principals gimnasos de la ciutat també han romàs amb la persiana abaixada.

Entitats culturals també s'han sumat a l'aturada de país. Ha estat el cas del Centre Cultural Terrassa, que diumenge durant la jornada de l'1-O ja va suspendre l'espectacle "Gisela y el libro mágico", que es farà finalment el 4 de novembre a les sis de la tarda.

De la seva banda, l'Ajuntament de Terrassa havia autoritzat "l'absència als llocs de treball durant la jornada", per decret d'alcaldia. Molts treballadors s'han sumat a les mobilitzacions.

Dificultats en el transport

El transport públic i especialment el ferroviari ha mantingut, com a mínim, un servei de mínims. Per carretera, en canvi, les comunicacions han estat més complicades, sobretot al matí. El tall de la C-58 ha dificultat els accessos amb Barcelona, i també ha afectat el tall de la C-55 per les connexions amb Manresa.

Entre els universitaris, el seguiment de l'aturada ha estat absolut. La UPC havia anul·lat l'activitat al campus de Terrassa i molts estudiants s'han sumat a les manifestacions, a l'igual que els alumnes de molts instituts, especialment públics. En altres centres, però, el seguiment ha estat desigual.