Terrassa es planta davant l'abús policial: «Aquest edifici serà una biblioteca»

Milers de persones s'han aturat aquest dimarts al matí davant la comissaria de la Policia Nacional i han demanat la seva retirada | La manifestació ha aplegat gairebé 10.000 persones pels carrers del centre de la ciutat

Milers de persones han pres el centre de Terrassa per condemnar la violència policial de l'1-O.
Milers de persones han pres el centre de Terrassa per condemnar la violència policial de l'1-O. | Sergi Ambudio
Sergi Ambudio
03 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 22:40h
Nova jornada històrica. Ja en van unes quantes últimament. Terrassa ha tornat a sortir al carrer. Avui, des de primera hora del matí, per unir-se a l'aturada de país. Gairebé 10.000 persones han pres els carrers del centre de la ciutat per condemnar la violència policial de l'Estat durant la celebració del referèndum. El Comitè de Defensa del Referèndum i diversos sindicats havien convocat la ciutadania a les vuit del matí a la plaça Vella. No tots han estat tan matiners. A mesura que han anat passant les primeres hores de vaga general, la gent s'ha anat unint a la cercavila.

La multitud ha assolit el seu gruix pocs metres més amunt de la seu del Partit Popular, custodiada pels Mossos d'Esquadra. La convocatòria era a les dotze del migdia. Una hora abans ja hi havia moviment. Arribava gent de totes les edats i de totes les zones de la ciutat. La rambla d'Ègara ha quedat estreta i la Policia Municipal ha tallat els dos sentits de la marxa.
 

Milers de persones han sortit al carrer aquest dimarts al matí. Foto: Sergi Ambudio


Ha estat llavors, ben puntual, quan s'ha fet un minut de silenci i s'ha cantat, a cappella, "Els Segadors". Davant l'edifici dels populars, aquells que els manifestants consideren "els principals instigadors" de la violència dels cossos policials espanyols aquest passat diumenge, s'han entonat proclames de rebuig a la repressió estatal i a favor de la democràcia i la independència de Catalunya. "Fora, les forces d'ocupació" i "No oblidarem, la vostra repressió", han estat els càntics més repetits. Un representant de les Joventuts d'Esquerra Republicana ha deixat a terra una urna i una desena de manifestants han simulat votar. L'urna ha estat rebuda entre aplaudiments i crits de "hem votat, hem votat". Primer objectiu de la marxa assolit: missatge clar i contundent per a la formació política encarregada de dirigir la policia des de Moncloa.
 

Manifestants simulen votar en una urna de l'1-O davant la seu del PP a Terrassa. Foto: Sergi Ambudio


Següent parada: la comissaria de la Policia Nacional, al carrer de Baldrich. La capçalera ha començat a caminar i ha enfilat el portal de Sant Roc fins a la plaça Vella i el carrer de l'Església. Des d'allà s'ha imposat un silenci imponent. Els manifestants han avançat pel Vapor Gran amb els braços enlaire en senyal de protesta i solidaritat amb els més de 900 ferits per les càrregues en els col·legis electorals.

Els Mossos ja havien tallat el carrer i havien muntat un cordó per evitar incidents. Silenci sepulcral i, de nou, "Els Segadors". Cap moviment a dins, exceptuant algun tímit desplaçament de cortina i un parell d'ulls curiosos a l'altre costat del vidre de la finestra. "Fora, la policia espanyola" o "Els Mossos són la nostra policial" han estat alguns dels missatges que s'han dirigit des de poc més de cinc metres davant la façana de la comissaria.

En mig d'aquest panorama s'ha reproduït un càntic que no forma part del repertori habitual -almenys fins avui-, però que, sens dubte, ha marcat i marcarà tendència. Al fons, una veu anònima ha etzibat, en castellà: "aquest edifici serà una biblioteca". La multitud, després d'un somriure generalitzat, l'ha repetit diverses vegades. És la frase que, possiblement, millor resumeixi la mobilització d'aquest matí pels carrers de la cocapital vallesana. Milers i milers de terrassencs i terrassenques han plantat cara als abusos de la policia espanyola i els han exigit la seva retirada "immediata" de Catalunya. 
 

La plaça Nova ha estat espectadora de luxe de la manifestació d'aquest dimarts al matí. Foto: Sergi Ambudio


La cercavila ha acabat el seu recorregut a la plaça Nova. Cul a terra, més càntics, ritmes de percussió amb les mans i, novament, "Els Segadors". Passaven pocs minuts d'un quart de dues del migdia i els manifestants s'han citat a la tarda, a les sis, davant l'Ajuntament. Tothom a dinar.