Els col·legis electorals de Terrassa tanquen l'1-O sense cap incident violent

Milers de persones han defensat els espais de votació davant la possibilitat que arribés la Guàrdia Civil o la Policia Nacional

Els membres d'una mesa obren el precinte de l'urna, un cop finalitzada la votació.
Els membres d'una mesa obren el precinte de l'urna, un cop finalitzada la votació. | Albert Prieto
Sergi Ambudio / Albert Prieto
01 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 23:10h
La ciutadania de Terrassa ha pogut expressar amb quasi total normalitat la seva opinió sobre l'autodeterminació de Catalunya en el referèndum d'aquest diumenge. Quasi amb total normalitat, perquè l'única incidència destacable ha estat el problema amb el sistema informàtic del cens universal, fet que ha provocat que alguns col·legis es veiessin col·lapsats durant hores. A diferència d'altres indrets del país, la jornada ha transcorregut sense incidents violents a cap col·legi de Terrassa.

Fins a les vuit del vespre, els col·legis electorals egarencs han mantingut les portes obertes al votants. Alguns, amb moltes precaucions pels rumors d'una imminent actuació de la Guàrdia Civil o de la Policia Nacional. Així, diversos col·legis han tancat amb clau la porta, on un voluntari obria cada vegada que s'aprovaven ciutadans a exercir el seu dret a vot. La por, però, no ha pogut amb unes ànsies de llibertat que han marcat la jornada.

En el cas de l'institut Can Jofresa, un dels centres amb més meses, un avís ha posat en alerta totes les persones que es trobaven fent el recompte: havien vist una furgoneta de la Guàrdia Civil dirigint-se a la zona. Des de dins, s'han blindat els accessos a l'edifici i a fora centenars de persones han defensat el recinte. Finalment, però, tot ha quedat en un ensurt.

La joia s'ha escampat en tots els col·legis electorals en el moment de tancar les portes i després del recompte. Els voluntaris han estat aplaudits com a herois pels milers de persones que arreu de Terrassa esperaven a les portes dels col·legis electorals. També hi ha hagut nombroses ovacions per als Mossos d'Esquadra; una parella d'agents, com a mínim, ha vigilat cadascun dels espais de votació, uns metres enllà.

El recompte als diferents centres es culminarà amb un escrutini centralitzat a la seu de Minyons de Terrassa, al carrer del Teatre, aquesta nit. A la plaça Didó s'ha preparat l'espai per poder seguit l'escrutini de manera popular.