Es multiplica la resistència dels pares i mares als col·legis electorals de Terrassa

Aquesta tarda també s'han obert les escoles Pia i Isaac Peral i l'institut Montserrat Roig | Les famílies ocupen set escoles i instituts de la quinzena que hi ha a la ciutat i que han d'obrir demà com a espai de votació

Matí i tarda d'activitats diverses a totes les escoles ocupades pels pares i mares.
Matí i tarda d'activitats diverses a totes les escoles ocupades pels pares i mares. | Cedida
Sergi Ambudio
30 de setembre del 2017
Actualitzat a les 22:15h

Els més petits es distreuen pintant i dibuixant al Col·legi La Roda. Foto: Cedida


La resistència continua ben viva a Terrassa. De fet, amb el pas de les hores, des que ahir desenes de pares i mares van prendre el control de tres escoles i un institut, el nombre de famílies que vetlla per l'obertura dels col·legis electorals s'ha multiplicat. Ahir a la nit van quedar oberts l'institut Cavall Bernat i les escoles públiques Lanaspa-Giralt, la Roda i Bisbat d'Ègara. 24 hores després s'hi han incorporat tres més. A mitja tarda diversos grups de veïns, pares i mares han ocupat l'Escola Pia, l'Isaac Peral i l'institut Montserrat Roig.

En total, set escoles i instituts de la quinzena que demà han d'obrir a primera hora del matí com a espai de votació. El missatge llança't des de Crida per la Democràcia ha corregut com la pólvora i els grups de Whatsapp -tal com va passar ahir- han tret fum per mobilitzar els ciutadans. La campanya impulsada per Òmnium Cultural per l'1-O ha fixa't les cinc del matí com l'hora de trobada als col·legis –quatre abans que obrin i una abans que s'hi presentin els Mossos d'Esquadra- per evitar que els precintin.
 

Matí i tarda d'activitats diverses a totes les escoles ocupades pels pares i mares. Foto: Cedida


"Ahir érem pocs pares mobilitzats, però des de primera hora del matí hem començat a rebre molt suport dels veïns, que es volien apuntar a la iniciativa, i hem reunit una cinquantena de persones per defensar el nostre lloc de votació", explica a LaTorre un dels pares que dormirà aquesta nit a l'escola Isaac Peral, al carrer d'Alexander Bell.

Han obert les portes del centre a les sis de la tarda, s'han organitzat en assemblea i han muntat tallers i jocs de tot tipus. Hi faran un sopar de germanor i una trentena de persones, grans i petites, hi passaran la nit. "El grup de Whatsapp ha passat de 10 persones a 150 en tres o quatre hores", detalla el Carles. No hi seran tots de principi a fi, aniran fent torns per "escampar la boira, dutxar-se o el que faci falta".

A L'Escola Pia, al Centre, una setantena de voluntaris, molts d'ells estudiants o exestudiants, s'hi han personat al vespre, cap a dos quarts de vuit. Hi han celebrat una Missa, soparan i han organitzat una activitat nocturna amb el cel i les estrelles com a protagonistes. Fins a les cinc del matí, bivac i descansar com bonament es pugui. D'aquestes setanta persones, gairebé la meitat hi passarà la nit i la resta s'ha compromès a fer acte de presència a primera hora per defensar l'establiment.

Segons ha pogut saber LaTorre, poc abans de tres quarts de nou, dos agents dels Mossos d'Esquadra s'han presentat a l'escola. Han advertit als presents que tenen l'ordre de desallotjar el centre demà a les sis del matí, han fet un informe sobre la situació, i han identificat un dels presents.

La pel·lícula s'ha repetit a l'IES Montserrat Roig. Un grup força nombrós de famílies del centre educatiu i veïns han entrat a les instal·lacions quan passaven pocs segons de les sis de la tarda. Ahir no hi van entrar perquè, tal com ha detallat en aquest mateix diari una de les mares que hi dormirà, "l'institut tanca les portes a quarts de deu de la nit i no ho vam veure necessari". "Avui és la nit conflictiva i no hi podíem faltar", sentència.

Primera nit tranquil·la

N'hi ha que ja hi porten gairebé 30 hores. La majoria d'ells, però, asseguren que no estan cansats i que tenen piles suficients per aguantar una nit més i "tot el que faci falta demà". La primera nit de resistència ha passat sense incidents. La Roda, Lanaspa - Giralt, Bisbat d'Ègara i Cavall Bernat encaren ara la darrera nit, la prèvia a l'1-O, després d'un dia intens i desbordat d'activitats, jocs i tallers.

 

Taller de contes aquest matí al Col·legi Lanaspa - Giralt. Foto: Cedida


Un parell de mossos van presentar-se als centres i van procedir de la mateixa manera que ho han fet aquest vespre a l'Escola Pia. "Van arribar, ens van explicar molt amablement el que estan obligats a fer, van escriure quatre coses i van marxar", detalla una de les mares "resistents" de La Roda, al carrer de Salmerón.


Les desenes de famílies que vetllen per l'obertura dels col·legis electorals des d'ahir a la tarda han rebut el suport dels grups municipals i entitats sobiranistes, així com de bona part de la cultura popular. Tallers de castellers de la mà dels Minyons de Terrassa -amb pilar i 2d5 net inclosos-, bastoners, concerts de gralles, jocs de taula, treballs manuals, competicions esportives, tallers de contes, papiroflèxia i un llarguíssim etcètera. Tot plegat ha convertit el darrer dia de setembre en una nova jornada històrica a Terrassa.
 

Taller de castellers al Bisbat d'Ègara. Foto: Cedida


​Els pares i mares asseguren a LaTorre que no hi ha cap fórmula concreta que expliqui la força, les ganes i la determinació amb les quals estan afrontant les hores prèvies al referèndum. Això sí, hi ha jugat - i hi jugarà durant tot l'1-O - un paper clau la "col·laboració i la companyonia". Per a mostra, un botó: veïns del Centre i del Cementiri Vell han portat l'esmorzar al Bisbat d'Ègara sense que estigués previst. A la tarda, a Lanaspa-Giralt, l'aportació veïnal destinteresada també ha estat clau per a poder berenar.

A part de la incorporació de les noves escoles, el nombre de famílies i veïns ha crescut exponencialment en aquelles que ja estaven obertes. A Lanaspa, per exemple, s'han triplicat les tendes de campanya per la segona nit, abans d'encarar una jornada que pot marcar un abans i un després en la història d'aquest país.