Lanaspa, Cavall Bernat, Bisbat d'Ègara i La Roda, sota el control de pares i mares

Una quarantena de voluntaris han respost a una crida espontània per donar suport a les famílies que vetllaran per l'obertura dels centres com a col·legis electorals

El grup de suport, reunit a l'escola La Roda.
El grup de suport, reunit a l'escola La Roda. | Albert Prieto
Sergi Ambudio / Albert Prieto
29 de setembre del 2017
Actualitzat a les 22:56h
Tres escoles i un institut de Terrassa han quedat aquest divendres a la nit sota el control de pares i mares. Es tracta de les escoles públiques Lanaspa-Giralt, La Roda i Bisbat d'Ègara i de l'institut Cavall Bernat. L'objectiu de les famílies que passaran dues nits als centres és evitar que els cossos policials tanquin els recintes, que diumenge han de ser col·legis electorals del referèndum. A més, hi ha ha diversos professors passant la nit a l'institut Can Jofresa.

El grup de pares i mares han entrat a la tarda als centres educatius, un cop finalitzades les activitats extraescolars que s'hi realitzaven. Els grups de Whatsapp i les xarxes socials han tret fum per convocar la gent. A les vuit del vespre i amb pocs minuts d'antelació, s'ha fet una crida per reforçar l'acció dels pares i mares, amb el suport d'entitats com l'ANC o la CUP. Una quarantena de persones han respost a la crida i s'han concentrat a l'entrada de l'escola La Roda, a més de les nombroses famílies que es trobaven a l'interior del centre i que durant tot dissabte tenen previst celebrar diverses activitats lúdiques i culturals.

Davant dels rumors que a l'escola Cavall Bernat hi havia poca gent mantenint obert l'edifici, una trentena de persones s'ha organitzat en diferents cotxes i s'ha desplaçat fins a l'institut, ubicat al barri de Sant Llorenç. Un cop allà, les famílies concentrades han donat la benvinguda als voluntaris, però els han manifestat que hi havia ja desenes de persones. Tot i així, els han convidat a quedar-se: "Hi ha matalassos de sobres". A més, cap a les nou del vespre començaven a arribar més professors per donar suport a les famílies.

Tendes de campanya als patis

A l'escola Lanaspa-Giralt, al carrer del Pantà, les tendes de campanya col·locades al pati són visibles des del carrer. Desenes de famílies participen en una "festa de la tardor" que durant tot dissabte oferirà tallers i activitats. "Això ja no va d'independència, ni tan sols va de referèndum; va de drets fonamentals. I això ho hem de defensar tota la família: pare, mare, àvia i fills, tots junts", comentava un dels organitzadors de la mobilització a Lanaspa-Giralt.
 

Un grup d'infants mira un televisor improvisat a Lanaspa-Giralt, aquest divendres a la nit. Foto: Cedida


"Volem defensar un espai que és dels veïns, no ens el poden tancar sense motiu, i hi passarem la nit d'avui i la de demà fent bivac", explica un membre de l'AMPA del col·legi públic La Roda de Terrassa, ubicat al carrer de Salmerón.

La mobilització també ha arribat a l'escola Bisbat d'Ègara, també al Centre, aquest divendres a la tarda. S'hi han concentrat una trentena de pares i mares. Tots ho fan a títol personal, sense cap vinculació amb l'AMPA. Hi ha famílies senceres amb fills a l'escola, però també veïns de la zona que volen defensar i mantenir obert el seu col·legi electoral. S'han organitzat i, per grups, s'han dividit les responsabilitats. No hi passaran totes les hores fins diumenge a primera hora del matí, sinó que aniran fent torns en funció de les necessitats personals de cadascú. Els més petits, molts dels quals aliens als motius pels quals són allà passant la nit, juguen il·lusionats i engrescats pel fet de dormir fora de casa.

Durant la tarda, havia corregut el rumor que els col·legis electorals havien de quedar buits 24 hores abans de l'obertura, per tal de poder obrir. Això, segons han explicat alguns pares, havia tirat enrere algunes famílies. Malgrat aquest rumor, nombroses famílies participen convençudes en la mobilització, conscients que si els cossos policials es presenten tenen ordre de no utilitzar la violència. La resistència pacífica és la consigna de tothom.

Cal destacar que, a més de la mobilització dels pares i mares, els professors també s'han implicat en la lluita per garantir el dret a vot. Segons ha pogut saber La Torre, almenys tres professors s'han quedat a l'interior de l'institut Can Jofresa per tal d'evitar el seu tancament abans de l'1-O.
 

Pares i pares a l'escola Lanaspa-Giralt. Foto: Sergi Ambudio


Activitats fins que obrin els col·legis electorals

Aquesta nit, expliquen els pares de La Roda, faran un sopar de germanor a base de carmanyoles. Cadascú portarà alguna cosa i compartiran els aliments. Després, cantaran cançons populars i tradicionals. Dissabte al matí celebraran una olimpíada popular i a la tarda passaran l'estona amb jocs de taula i una gimcana, així com tallers de música i cant. Diumenge a les 7 del matí es llevaran amb una cercavila i caramelles, per deixar pas als votants.

A l'escola Lanaspa-Giralt, ubicada al carrer del Pantà, també faran un pícnic per sopar. Dissabte el començaran amb una xocolatada popular i al migdia faran un dinar tradicional d'intercanvi. Per sopar faran un àpat popular de macarrons gratinats. Pel que fa a les activitats, tindran el pati obert tot el dia i comptaran amb la col·laboració de Castellers de Terrassa i de batucaires per fer tallers. A la tarda, hi haurà malabars, conta-contes i una competició de Clash Royal organitzada per alumnes de sisè.
 

L'institut Cavall Bernat, a Sant Llorenç, aquest divendres a la nit. Foto: Albert Prieto


En el cas de l'INS Cavall Bernat, les activitats estaven previstes a partir del matí de dissabte, però davant del risc de tancament del centre els pares s'han mobilitzat aquest mateix divendres a la tarda. Les activitats es desenvoluparan durant tot dissabte i també s'han previst per al diumenge en una "festa de germanor" organitzada per diverses entitats del barri i de la ciutat. Tallers infantils, partits de futbol, voleibol i ping-pong amenitzaran dissabte, dia en què es farà una botifarrada popular a 1 euro. Diumenge, hi ha prevista una xocolatada a les 10 del matí i més activitats esportives i tallers fins al vespre.

Escoles obertes arreu de Catalunya

El col·lectiu de mares i pares respon així a la crida feta des d'Escoles Obertes per tal de garantir que diumenge els col·legis electorals es mantinguin oberts i es pugui votar amb normalitat en el referèndum. Arreu de Catalunya es repeteixen escenes similars en desenes d'escoles i instituts públics.

"Fem una crida a tothom que vulgui/pugui sumar-se a la mobilització i vingui a defensar el que ens volen arrencar: el dret a vot, el dret a decidir el nostre futur, el dret del poble a opinar de forma lliure, pacífica i democràtica", diu un manifest impulsat per un grup de mares i pares de l'escola La Roda. Fan, també, una crida a la resistència pacífica.