Els Minyons de Terrassa brillen en la Diada de La Mercè de Barcelona

Els terrassencs han portat aquest dissabte a plaça dos gamma extra: la torre de nou i el pilar de vuit

Torre de nou dels Minyons de Terrassa, en la diada de la Mercè, a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.
Torre de nou dels Minyons de Terrassa, en la diada de la Mercè, a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. | Júlia Pérez/ACN
Redacció
25 de setembre del 2017
Actualitzat a les 9:26h
La diada de colles convidades de les Festes de la Mercè ha servit perquè la colla local, els Castellers de Barcelona, es lluïssin igualant la millor actuació de la temporada. Ho han fet completant la 'tripleta màgica', amb el tres i quatre de nou amb folre i el cinc de vuit. Gran paper també el de Minyons de Terrassa, que han portat aquest dissabte a plaça dos 'gamma extra' com la torre de nou i el pilar de vuit, tot i que aquest darrer només s'ha pogut carregar. Les expectatives per veure per primera vegada a Barcelona el quatre de nou sense folre s'han esvaït en segona ronda, després que els Castellers de Vilafranca s'hagin quedat en intent desmuntat . Tot plegat, en una jornada on les proclames relacionades amb la celebració de l'1-O i l'exhibició de banderes estelades també han estat presents.

La presència d'una gran pancarta penjada de la façana de l'Ajuntament de Barcelona en què es podia llegir 'Més Democràcia' ja feia preveure que aquesta diada tindria un tarannà reivindicatiu, a poc més d'una setmana de l'1-O. Ja a l'entrada de les colles a plaça amb els pilars caminant, un membre de la canalla dels Castellers de Vilafranca desplegava des de dalt de tot del pilar una bandera estelada. És llavors quan des del públic s'ha corejat: 'Votarem, votarem'. 

Minyons també han mostrat una estelada durant la seva actuació, com en els pilars de comiat. Però un dels moments àlgids s'ha produït quan des d'un terrat que donava a plaça de Sant Jaume s'han llençat desenes d'opuscles. Allà desplegada hi havia una gran pancarta de la JNC on es podia llegir: 'We want to vote' (en anglès 'Volem votar'), un missatge especialment adreçat a la comunitat internacional representada per tots els turistes i mitjans de comunicació que s'han acostat a la plaça de Sant Jaume per presenciar la diada castellera.

Castellers de Barcelona: Actuació brillant en una jornada emotiva

L'actuació de la colla amfitriona ha estat marcada per un component especialment emotiu. Els Castellers de Barcelona volien fer una gran actuació per retre homenatge a Oriol Martín 'Oriolet', membre de la colla i dels Trempats de la UPF que va morir de manera sobtada dimecres a l'edat de 30 anys. S'ha fet un pilar abans de donar el tret de sortida a la jornada per recordar-lo.

Han obert plaça amb l'objectiu marcat de fer la 'tripleta màgica' amb el quatre de nou i el tres de nou amb folre, per acabar amb 'la catedral', el cinc de vuit. I dit i fet; han completat tot el que estava planejat amb una actuació lluïda que dóna molts ànims als de la camisa vermella de cara a la jornada castellera de diumenge, en què compartiran plaça amb les altres colles de la ciutat.

Els Castellers de Vilafranca frenen l'atac del Quatre de Nou sense folre a Barcelona

Després de dos anys d'absència, els Castellers de Vilafranca tornaven a la plaça de Sant Jaume amb ambició i amb la intenció de plantar dos castells; la torre de nou amb folre i manilles i el Quatre de nou sense folre; castell que mai s'ha vist a Barcelona. Els del Penedès han resolt amb solvència el primer repte ja en primera ronda.

Però a l'hora de fer 'història", els de Cal Figarot han decidit posar el fre amb un peu desmuntat i amb un intent desmuntat del Quatre de Nou net. Una prudència per evitar mals majors en pròximes jornades. En ronda de repetició ha optat per el tres de nou amb folre i en tercera ronda, pel quatre de nou folrat. A la ronda de pilars, els Castellers de Vilafranca han completat un pilar de set amb folre.

Minyons de Terrassa: Un 'gamma extra' i mig

Els Minyons de Terrassa van fer fa tot just un any a Barcelona un regal molt difícil d'igualar: portar per primera vegada a la ciutat un castell de deu pisos. Aquest 2017 no ha estat possible per les baixes causades per la caiguda del tres de deu a la diada de Sant Fèlix. A això s'afegia la dificultat que, en ser l'actuació dissabte al migdia, hi ha menys efectius perquè hi ha gent que encara no ha començat el seu cap de setmana.

Tot i així, els de la camisa malva han dut a plaça una de les seves especialitats la qual, a més, és un 'gamma extra': la torre de nou amb folre i manilles. L'any descarregat amb èxit en segona ronda, després de completar en primera el tres de nou amb folre.

Un altre plat fort espera ja a la recta final de l'actuació dels egarencs: el pilar de vuit amb folre i manilles. Tot i així, una vegada carregat ha trontollat i ha acabat caient. Amb una actuació notable, la colla dirigida per Nani Matas s'ha pres l'actuació de la Mercè com un bàlsam per aixecar els ànims de cara a una de les diades -fora de Terrassa- de les que tenen especial estima: la Diada de Sant Narcís de Girona.