La CUP crida a votar l'1-O per combatre el «franquisme que mai va marxar»

Gairebé un miler de persones han omplert de gom a gom la plaça de l'Hort dels Frares del Parc Vallparadís de Terrassa en l'acte de la CUP pel "sí" en el referèndum | Els diputats cupaires Anna Gabriel i Benet Salellas han apel·lat a l'esperit democràtic de tots, tant els partidaris del sí com els del no, per tombar "el Règim del 78 que encara hi ha instal·lat a l'Estat espanyol"

Anna Gabriel a l'acte de campanya del referèndum a Terrassa.
Anna Gabriel a l'acte de campanya del referèndum a Terrassa. | Sergi Ambudio
Sergi Ambudio
17 de setembre del 2017
Actualitzat a les 20:49h
La campanya de la CUP pel "sí" en el referèndum d'autodeterminació de Catalunya ha fet parada avui a Terrassa. Els cupaires han desbordat les expectatives d'assistència i han omplert de gom a gom la plaça de l'Hort dels Frares del Parc Vallparadís. Tot i les amenaces de la Fiscalia, un miler de persones ha volgut fer costat als diputats al Parlament de Catalunya Anna Gabriel i Benet Salellas, que han fet una crida contundent a la participació i mobilització el proper 1 d'octubre per combatre el Règim del 78.

"Ens enfrontem a una situació de suspensió constant de drets fonamentals: el dret a reunió, a la llibertat d'impremta, a la informació, al secret postal i, per descomptat, a la llibertat d'expressió i participació política", ha etzibat Salellas. En aquest mateix sentit també s'ha expressat la portaveu de la CUP a la cambra catalana, qui ha recordat que "el dret a l'autodeterminació torpedina les bases de l'Estat espanyol".

Precisament, tots dos han remarcat amb contundència que la millor manera de combatre aquesta situació, la del "franquisme que mai va marxar de casa nostra", és anar a votar el proper 1 d'octubre de manera "civilitzada, pacífica i democràtica". "En el referèndum no només està en joc el projecte independentista, sinó també el projecte democràtic", ha destacat Salellas.
 

Benet Salellas, a l'acte de la CUP pel 'sí' en el referèndum a Terrassa. Foto: Sergi Ambudio


Gabriel i Salellas han estat escudats a Terrassa per la portaveu a l'Ajuntament de Terrassa, Maria Sirvent, el membre d'Esquerra Unida Manuel Delgado i l'alcalde de Marinaleda, Juan Manuel Sánchez Gordillo, que ha clausurat l'acte i s'ha posat el públic a la butxaca.

L'acte, regnat per un caràcter festiu i reivindicatiu, ha anat més enllà d'un clam pel "sí" en el referèndum. S'ha convertit en una crida unànime a favor de la democràcia i el dret a decidir dels catalans i catalanes per "democratitzar-ho tot". Des de Sirvent, que ha obert l'acte, fins a Sánchez Gordillo, el missatge predominant ha estat clar: 1-O es votarà i es farà amb garanties. "El primer d'octubre obrirà les portes a què ho decidim absolutament tot i ho canviem tot de dalt a baix", ha assegurat Gabriel. 

Segons Benet Salellas, el referèndum serà vinculant de totes totes, bàsicament, per dos aspectes troncals. D'una banda, la mobilització, a partir de la qual es frenarà els peus als tribunals i les institucions espanyoles. De l'altra, l'escalf internacional de tots aquells "pobles del món que seran al nostre costat en la lluita per la llibertat". 

Dard als partits d'esquerra

Anna Gabriel ha demanat a tots els partits "realment d'esquerres" d'Espanya que obrin els ulls i se n'adonin que davant seu tenen un Estat que només sap respondre amb la força. "Li diem a la gent d'esquerres que això no va de canviar el govern, de fer fora el Partit Popular o de fer partidisme, ens sorprenen alguns missatges que ens arriben d'aquells que s'autoanomenen partits d'esquerra", ha remarcat.

Segons la portaveu, res canviaria si Pedro Sánchez fos president, perquè a Espanya qui té la paella pel mànec són les elits, els tribunals i els militars. "El PP només fa de corretja de distribució dels poderosos", ha sentenciat.