Nit de simbolismes a Terrassa: la campanya pel «sí» en el referèndum ja està en marxa

​PDECat, CUP i ERC enceten la recta final de l'1-O per separat | Els partits independentistes reuneixen els seus militants i simpatitzants a tocar de la mitjanit com a acte simbòlic | Els cupaires han estat els únics en fer la tradicional enganxada de cartells

Militants de la CUP al Raval de Montserrat durant la primera nit de campanya.
Militants de la CUP al Raval de Montserrat durant la primera nit de campanya. | Sergi Ambudio
Sergi Ambudio
15 de setembre del 2017
Actualitzat a les 11:55h
La campanya del referèndum d'autodeterminació de Catalunya ja està en marxa. La recta final de l'1 d'octubre ha començat oficialment aquesta mitjanit. Unes hores abans el sobiranisme es conjurava -unit- en un acte massiu a Tarragona per votar davant l'embat polític i judicial de l'Estat. A Terrassa, en canvi, els partits independentistes encetaven la campanya per separat. Serà unitària, sota el paraigua de la Taula pel Sí, però els grups municipals també han demanat cert aire per apropar-se al seu electorat, divergent en molts aspectes. 

ERC, CUP i PDECat han reunit els seus militants i simpatitzants en diferents punts del centre de la ciutat per donar el tret de sortida a una campanya que es preveu intensa i apassionant. Com era d'esperar, l'unionisme no s'ha mobilitzat.

Aquestes trobades sempre estan carregades de simbolisme. Els sopars de germanor, la preparació de material, una curta conversa amb els periodistes o, la més tradicional, l'enganxada de cartells. Tot i fer-ho per separat, els representants de les tres formacions han coincidit en destacar que aquesta campanya, per sobre de tot, pretén defensar la democràcia, la llibertat d'expressió i el dret a decidir de tots els ciutadans, tant els del sí com els del no. Els discursos de Cupaires, republicans i convergents també han trobat un nexe d'unió en reconèixer que una de les tasques fonamentals que encara tenen per endavant és convèncer els partidaris de l'autonomisme perquè vagin a votar el proper 1 d'octubre. "La mobilització ciutadana és clau", ha deixat clar el president d'ERC Terrassa, Carles Caballero.

La nit s'ha encarat amb incertesa per les prohibicions del Tribunal Constitucional respecte tot allò que faci olor de referèndum, qualsevol tipus de preparatiu o acte de promoció. Ara bé, tot va transcórrer amb normalitat i sense incidències, més enllà de quatre gotes que van caure en algun moment puntual per refrescar la vetllada.

La CUP, els més atrafegats

El grup municipal de la Candidatura d'Unitat Popular a Terrassa ha estat el més matiner. Poc abans de les vuit de la tarda d'ahir, una desena de militants i simpatitzants cupaires, entre ells la portaveu a l'Ajuntament, Maria Sirvent, van donar el tret de sortida a la seva particular campanya des de la plaça del Progrés, a pocs metres del Casal Popular Atzur, on van organitzar la resta de nit.

Sirvent ha destacat que el proper 1 d'octubre és una data clau per començar a construir des de zero el nou país "que volem". "Continuarem junts, organitzant-nos i lluitant per fer una república justa, dels treballadors i treballadores", assegura. En la mateixa línia s'ha expressat hores després, ja de matinada, el militant cupaire Marcel Pagès: "assumim que aquest procés ha de servir per sobrepassar el règim del 78 i els límits institucionals de l'Estat espanyol mitjançant la desobediència civil per començar la construcció d'una nova finestra d'oportunitat i un nou projecte polític de país".
 

Militants de la CUP a la plaça del Progrés en el tret de sortida de la campanya del referèndum. Foto: Sergi Ambudio


La CUP ha recorregut els carrers del centre de la ciutat sota la proclama de "sense desobediència, no hi ha independència" -una de les consignes més simbòliques i emblemàtiques de la formació-. Precisament, Pagès ha insistit que si la ciutadania desobeeix, no hi haurà res que pugui fer l'Estat per aturar aquest referèndum. En el seu pas pel Raval de Montserrat, on hi van enganxar alguns cartells, van coincidir amb la comitiva del PDECat. Salutacions cordials i cadascú per la seva banda.  

ERC, sopar per la república i discursos encoratjadors

Militants d'ERC, les JERC i membres republicans antifranquistes, tots plegats al bar La República del carrer de la Rasa per tal de començar amb les piles carregades i viure, segons ha remarcat el portaveu del grup municipal a l'Ajuntament, Isaac Albert, el moment "més transcendental dels últims 300 anys d'història de Catalunya".

Pocs minuts després de dos quarts de dotze de la nit, la comitiva republicana ha ocupat el centre de la plaça Vapor Ventalló per donar el tret de sortida a una campanya que "no va del 'sí' o del 'no', va de democràcia", tal com resumia el president de la formació terrassenca, Carles Caballero.
 

ERC i JERC a la Plaça Vapor Ventalló per donar el tret de sortida a la campanya del 'sí' Foto: Sergi Ambudio


ERC començarà la campanya amb actes de petit format -trobades de militants i parades informatives al llarg i ample de la ciutat-, expectants del gran míting polític que estan organitzant des de la Taula pel Sí. Caballero ha restat importància al fet que els partits independentistes no comencin plegats aquesta recta final. "Hem començat junts aquesta tarda a Tarragona i, possiblement, acabarem junts aquí a Terrassa. Això va com va, els tímmings són el de menys en un moment de tanta excepcionalitat", argumenta.

La proclama més clara entre els republicans -també ho ha estat entre cupaires i demòcrates- és que es faran impossibles per poder votar "amb normalitat, il·lusió i alegria" el proper 1 d'octubre. Isaac Albert, convençut que hi haurà urnes, paperetes i col·legis electorals, ha deixat clar i català un missatge: "La independència no és la victòria, és l'instrument per dibuixar el país que volem i desitgem".
 

Primera mostra d'unitat: republicans i cupaires compartint espai pels cartells Foto: Sergi Ambudio


"Votarem", crit unànime des del PDECat

El petit refrigeri dels membres de l'antiga convergència al Raval de Montserrat es va convertir en un clam conjunt a favor de la democràcia i en contra de l'embat judicial del Tribunal Consitucional i la Fiscalia a molts alcaldes i alcaldesses del seu partit a nivell nacional. Una vintena de simpatitzants del PDECat, liderats pel portaveu del grup municipal, Miquel Sàmper, i la presidenta de la formació a la capital vallesana, Montserrat Caupena, es van solidaritzar amb les administracions locals que estan en el punt de mira dels tribunals i van transmetre un missatge inequívoc a favor del dret a decidir. "A Terrassa votarem, i ho farem amb totes les garanties", destaca Sàmper.

La pluja els ha respectat ben bé fins al moment de plegar. Quan recollien la paradeta, han fet acte de presència quatre gotes emprenyadores. Els presents, però, s'ho han agafat amb humor. "Ni la pluja ens aturarà, ens mullem pel país, s'escoltava. Caupena ha atès els mitjans poc després, resguardats de la pluja, i ha marcat el camí que seguirà el PDECat aquestes dues properes setmanes. "Estem fent coses que ens diuen que no podem fer, però no estem fent res dolent. Volem exercir la democràcia, volem votar el dia 1 d'octubre i volem votar que 'sí' amb total normalitat", detalla.