Un veí de Terrassa passa la nit davant l'Ajuntament per demanar les claus dels locals municipals

És en Pep Rovira, terrassenc des dels 10 anys, i funcionari a l'àrea de Medi Ambient del consistori | Va trametre dimarts una instància oficial sol·licitant les claus dels equipaments a l'alcalde Ballart | Romandrà davant l'Ajuntament fins avui a les 17:14, quan informarà si ha aconseguit el seu propòsit

Pep Rovira davant l'Ajuntament de Terrassa amb l'urna
Pep Rovira davant l'Ajuntament de Terrassa amb l'urna | Sergi Ambudio
Sergi Ambudio
14 de setembre del 2017
Actualitzat a les 11:35h
Es defineix com un "rebel" i un "guerrer patriòtic". El seu nom és Pep Rovira, té 52 anys, en fa més de 40 que viu a Terrassa, és funcionari de l'Ajuntament a l'àrea de Medi Ambient i membre de la territorial de l'Assemblea Nacional Catalana a la cocapital del Vallès Occidental. Tot i això, ell deixa clar que la seva reivindicació és a títol personal i no té "relació ni vinculació" amb cap entitat.

Ha passat la nit davant l'Ajuntament. Tot sol. "Ho he fet pel país que estimo", diu. Dimarts va registrar una instància demanant a l'alcalde, Jordi Ballart, que li lliuri totes les claus dels edificis municipals que normalment són utilitzats com a col·legis electorals. En la petició, assegura que en farà "un bon ús" i que les tornarà el mateix dia 1 d'octubre a la nit. Cap a dos quarts de dotze d'ahir, dos membres de les Joventuts d'Esquerra Republicana (JERC) de Terrassa van transmetre-li en persona el seu suport.

Ara bé, no pretén esperar davant l'edifici consistorial eternament. S'ha posat com a temps límit aquesta tarda, quan falti un minut per un quart de sis. A les 17:14h anunciarà públicament si ha aconseguit el seu objectiu. "Ja sé que no me les donarà, però sóc aquí perquè no puc permetre que l'alcalde de la meva ciutat, on la majoria de la ciutadania ha demanat per activa i per passiva exercir el seu dret a vot, es pengi la medalla per la convocatòria d'un referèndum quan ell s'ha rentat les mans i no ha col·laborat en absolutament res", detalla en una conversa amb LaTorre davant la façana de l'Ajuntament.
 

Imatge de la instància registrada a l'Ajuntament per demanar les claus dels locals municipals. Foto: Sergi Ambudio


Si Ballart no li confia les claus, Rovira pretén que, almenys, els veïns i veïnes de Terrassa se n'adonin que el socialista és un "antidemòcrata" per no estar disposat a obrir els col·legis municipals el proper 1 d'octubre i deixar en mans de la Generalitat tota la responsabilitat penal de la convocatòria del referèndum.

Acompanyat d'una urna "històrica"

Per passar la nit al ras, Rovira tan sols tenia una jaqueta, berenar, sopar i esmorzar. "Avui no dormiré", explicava mentre ens mostrava amb il·lusió el seu "material reivindicatiu" i ens explicava que s'ha demanat festa a la feina avui i ahir per poder manifestar-se. "Aquest any gairebé no m'han quedat dies de vacances", bromejava.

Al seu costat, ben a prop, el seu bé més preuat: una urna de cartró del 9-N. Segons detalla el protagonista d'aquesta història, l'urna era d'un col·legi electoral de Rubí, on ell va col·laborar com a voluntari durant la consulta del 9 de novembre del 2014. "Quan va acabar el dia, vaig veure que tothom n'agafava i jo també ho vaig fer", narra. Se la va endur a casa i la va guardar sota pany i clau com un record d'una "jornada històrica".

Enguany, quan el Tribunal Suprem va jutjar Francesc Homs per la convocatòria del 9-N, Rovira va formar part de la comitiva de polítics i membres d'entitats que es va personar a Madrid per donar suport a qui aleshores era cap de llista de Democràcia i Llibertat (PDECat) en el Congrés dels Diputats. "Em vaig endur l'urna i un retolador pensant que, potser, algú s'animava a signar-la". Ara com ara, hi ha gravada la signatura d'Artur Mas, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Marta Rovira, Lluís Corominas, Josep Rull, Jordi Cuixart, Joan Josep Nuet, i moltes més personalitats de la política catalana. "Aquesta urna ja és tot un símbol del procés", remarca. També se l'ha endut a totes les manifestacions davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
 

El material que Pep Rovira s'ha endut per passar la nit al ras. Foto: Sergi Ambudio


No ha aconseguit la signatura de tots els diputats independentistes, ni de bon tros, però diu que ara en té una de concreta entre cella i cella. Li falta la de l'actual president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont. Avui Rovira assistirà al primer acte de la campanya pel sí al referèndum a Tarragona i allà espera aconseguir-la.

A part de les dedicatòries, també hi té un parell d'elements que la fan única: l'Estàtua de la Llibertat i la frase I want to be free li donen un toc més simbòlic i personal. Segons Rovira, hi va afegir aquestes modificacions per "internacionalitzar el procés".

El futur de l'urna

El "rebel" independentista té clar que vol fer-ne a partir de l'1 d'octubre. Quan s'hagi celebrat el referèndum i s'hagi declarat la república catalana, Rovira portarà l'urna al Museu d'Història de Catalunya perquè l'exposin com a símbol de "l'immens esforç que ens va costar aconseguir la independència". "Hi haurà una sala dedicada al procés català i allà descansarà l'urna", ens explica convençut.