Un informe jurídic de l'AMI descarta que sigui delicte per als funcionaris facilitar l'1-O

Es tracta d'un treball del SITxCAT, encarregat per l'AMI, tot i que avisa de possible "desobediència"

Redacció
11 de setembre del 2017
Actualitzat a les 10:17h
Col·laborar amb el referèndum de l'1-O no comporta "cap possible comissió d'un delicte per part de les autoritats locals", tot i que es poden produir "elements de desobediència" sotmesos a interpretació judicial posterior. Així ho recull un informe jurídic sobre la llei del referèndum, i de les possibles conseqüències, que L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha enviat aquest diumenge als alcaldes de 787 municipis adherits.

L'existència del delicte de desobediència dependria de si es considera que el marc legal en vigor és l' espanyol o el nou marc legal català, però "no pertoca als funcionaris" interpretar-ho". No obstant, l'informe entén que la nova llei del referèndum i la normativa de desenvolupament "es poden considerar vigents amb l'aplicació dels principis del dret internacional" i de la Unió Europea. 

A banda d'aquest punt interpretable, l'informe descarta la "possible comissió de cap altre delicte" pel que fa a les actuacions del personal local per facilitar el referèndum de l'1-O. L'informe ha estat elaborat per la Sectorial de Secretaris, Interventors i Tresorers per la Independència (SITxCAT), per encàrrec de l'AMI. Els autors admeten que es tracta d'una qüestió complexa que parteix d'una "situació extraordinària".