Terrassa obre camí a Catalunya i remunicipalitza l'aigua

El Ple municipal extraordinari i històric ha aprovat la remunicipalització del servei d'abastament d'aigua per una àmplia i contundent majoria | 20 de 27 regidors han votat a favor de la creació d'una companyia pública que gestioni el nou servei | Tot i les crítiques i les discrepàncies, totes les forces municipals han allargat la mà al govern per treballar "plegats" en el nou panorama que s'obre a partir d'ara

Manifestació per la gestió pública de l'aigua a Terrassa, el passat 19 de març
Manifestació per la gestió pública de l'aigua a Terrassa, el passat 19 de març | Juanma Peláez
Sergi Ambudio
07 de setembre del 2017
Actualitzat el 08 de setembre a la 13:13h
No hi ha hagut sorpresa. No havia d'haver-n'hi. El Ple municipal extraordinari i històric que s'ha celebrat aquesta tarda a l'Ajuntament de Terrassa ha aprovat la remunicipalització del servei d'abastament d'aigua per una àmplia i contundent majoria. Així havia de ser i així ha estat. En els mesos vinents, quan caduqui la darrera pròrroga forçada, es posarà punt final a 75 anys de gestió privada a càrrec de l'empresa Mina Aigües de Terrassa.

La cocapital del Vallès Occidental es converteix, doncs, en la ciutat més gran de Catalunya en obrir les portes a la gestió pública i directa de l'aigua. Han votat a favor d'aquest escenari 20 regidors dels 27 que conformen el consistori terrassenc: el PSC, Terrassa en Comú, ERC - MÉS i la CUP. Els tres representants de Ciutadans i el del Partit Popular han votat en contra. Per la seva banda, el soci de govern, el PDECat, ha apostat per una "abstenció constructiva".

El Ple tenia només un punt a l'ordre del dia. L'esperat des de principis d'estiu. Concretament, els grups municipals han sotmès a votació i han donat llum verda al procés de creació de la companyia pública que gestionarà el servei (Aigua de Terrassa, EPEL), els estatuts que la regiran i el reglament bàsic per desplegar el nou servei municipal.
 

Imatge d'un Ple històric a l'Ajuntament de Terrassa Foto: Sergi Ambudio


La pressió dels moviments socials, encarnada en entitats com la Taula de l'Aigua -que ha omplert de gom a gom la sala de Plens convertint la sessió d'avui en una de les més mediàtiques de la història a Terrassa- ha estat enorme en els darrers dos anys i, finalment, ha donat els seus fruits. Els grups municipals d'esquerra van agafar el testimoni i, més endavant, Ballart i el seu equip de govern es van fer seva una demanda que, en un principi, no formava part dels plans electorals socialistes. Una demanda que, el passat 19 de març, va reunir milers de persones als carrers de Terrassa.

"Es tanca una etapa, però se n'obre una altra; igual o més complicada". El tinent d'alcalde i regidor de l'Aigua, Alfredo Vega, ha insistit especialment en aquesta idea en la intervenció que ha obert la jornada plenària. Avui s'ha conclòs en l'àmbit polític la voluntat d'un sector de la població de Terrassa, però el procés no s'ha acabat. Queda molt camp per recórrer. Molt per parlar, insisteix Vega, i molt "per treballar".

Tot i les crítiques a l'obra de govern, algunes força pujades de to, i els dubtes que han deixat planar Ciutadans i el Partit Popular sobre la veracitat de la memòria d'estudi aprovada per la Comissió de Territori i Sostenibilitat i avalada per l'interventor local i el secretari, totes les forces municipals han adreçat al govern la seva voluntat de treballar "plegats" per garantir un bon servei d'abastament d'aigua.

Cal recordar, a més, que encara hi ha processos judicials oberts entre l'administració local i l'empresa presidida per Marià Galí. L'objectiu és, segons apunten des de la bancada socialista, fer possible la gestió de l'aigua des d'una companyia pública a partir del primer semestre del 2018.

"Terrassa és avui una mica més de la gent de Terrassa". Així ha conclòs la jornada històrica l'alcalde Jordi Ballart, que també ha volgut remarcar que "no ha estat fàcil, les tensions amb l'entramat d'interessos del sector privat han estat molt intenses, però avui comença una nova etapa". Ballart ha tingut també un missatge per Mina: "els convido a estrenar la nova etapa amb respecte per les persones, les institucions i, sobretot, per la veritat".