​Les empreses podran revisar els mails dels treballadors si els avisen amb antelació

El Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg dona la raó a un enginyer romanès, a qui van enxampar enviant missatges privats a la feina

Redacció
05 de setembre del 2017
Actualitzat a les 12:23h

Sentència important de cara a delimitar la privacitat a la feina. Foto: Europa Press


El Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg (TEDH) ha donat la raó a un treballador romanès a qui l'empresa va espiar els seus missatges privats al seu compte de correu electrònic per comprovar si es dedicava a qüestions personals dins la jornada laboral. El tribunal, però, aclareix que les empreses poden revisar les comunicacions dels seus treballadors en horari laboral, no només de mails, sinó també d'aplicacions com WhatsApp, Telegram o Facebook si es realitzen amb aparells de l'empresa i si se'ls avisa abans, segons informa El País. La sentència, que es ferma, era molt esperada per tal de delimitar els límits de privacitat en el treball.

El cas fa referència a la denúncia feta per un enginyer romanès, Bogdan MihaiBărbulescu, de 37 anys, que l'agost de 2007 va ser acomiadat per utilitzar “ordinadors, fotocopiadores, telèfons, tèlex o fax amb fins personals”. En un primer moment, el tribunal va fallar en contra però l'afectat va apel·lar, la qual cosa es va acceptar.

Ara, el TEDH ha rectificat la sentència, amb 11 vots contra sis, i argumenta que les autoritats romaneses “no han trobat un just equilibri entre els interessos en joc” i “no han protegit correctament” el dret del demandant sobre la seva vida privada, ja que no se'l va alertar prèviament. Aquest dret està protegit per l'article 8 del Conveni Europeu de Drets Humans.

L'enginyer, un comercial de vendes, havia creat un compte de Yahoo Messenger per contactar amb els seus clients. El juliol de 2007 va rebre una notificació de la seva empresa que les seves converses havien estat revisades durant els dies 5 i 13 del mateix mes i que havien detectat que utilitzava internet per a fins personals. Ell ho va negar i l'empresa li va mostrar els missatges impresos adreçats al seu germà i a la seva xicota.