Terrassa, un pas més a prop de la remunicipalització de l'aigua

El Ple haurà de validar l'aprovació de l'empresa de gestió pública de l'aigua | El PDECat, soci de govern, s'ha abstingut, com també ho ha fet Ciutadans | La resta de grups municipals han votat a favor, excepte el Partit Popular, que s'ha posicionat en contra

Manifestació a Terrassa per una gestió pública de l'aigua el passat 19 de març
Manifestació a Terrassa per una gestió pública de l'aigua el passat 19 de març | Juanma Peláez
Redacció
05 de setembre del 2017
Actualitzat el 07 de setembre a les 9:39h
Terrassa camina cap a la remunicipalització. L'Ajuntament ha aprovat aquest dilluns de forma inicial la creació de la nova empresa pública que gestionarà el servei d'abastiment d'aigua, que ara haurà de validar el Ple municipal (aquest dijous hi ha sessió plenària extraordinària per tractar la qüestió). En una sessió extraordinària de la Comissió Informativa de Territori i Sostenibilitat, el PSC, Terrassa en Comú, ERC-MES i la CUP han donat llum verda a la constitució de la nova companyia, als estatuts pels quals es regirà i al reglament per desplegar el servei. El PDeCAT –membre del govern- s'ha abstingut, com també ho ha fet Ciutadans, mentre que el PP ha votat en contra.

El primer tinent d'alcalde i regidor d'Aigua, Alfredo Vega, ha situat el primer semestre del 2018 com a termini per posar en marxa la nova empresa Aigua de Terrassa. Per tant, a finals d'any el Ple haurà d'aprovar una nova pròrroga de sis mesos amb MINA.
La Comissió Informativa d'aquest dilluns s'ha basat en la memòria elaborada aquest estiu per la comissió tècnico-política que recomanava gestionar el servei d'aigua de forma pública.
 

El regidors Marc Armengol i Alfredo Vega a la comissió Informativa de Territori i Sostenibilitat Foto: ACN


Durant la reunió, els serveis tècnics han especificat detalladament les modificacions puntuals del redactat dels estatus de la nova empresa pública respecte al text traslladat als grups polítics durant l'estiu, mentre que les poques intervencions polítiques que hi ha hagut s'han centrat, principalment, en la liquidació del contracte amb MINA i en els drets laborals dels treballadors que seran subrogats.

Sobre aquesta última qüestió, plantejada per la CUP, els serveis tècnics han garantit que la plantilla tindrà dret a reclamar, mitjançant la negociació col•lectiva, poder regir-se pel conveni laboral dels treballadors públics. D'altra banda, pel que fa a la liquidació, aquesta està pendent d'un informe municipal que el govern preveu que estarà enllestit en un període de dos mesos, de manera que abans que acabi l'any el Ple podria aprovar la xifra exacta de la liquidació.

En declaracions a la premsa, el regidor d'Aigua ha admès que la liquidació està sent "difícil" i ha assegurat que els càlculs de l'Ajuntament es mouen en una forquilla "d'entre zero euros i dos milions". La xifra és molt allunyada de l'estimació de MINA, que reclama entre 40 i 60 milions, ha apuntat Vega. Per altra banda, ha valorat que probablement l'empresa impugnarà la liquidació que determini l'Ajuntament i no descarta arribar als jutjats, si bé ha insistit que mantenen un diàleg "fluid" amb la direcció de MINA. "Nosaltres no anem contra ningú", ha afegit.

D'altra banda, Alfredo Vega ha explicat que la nova empresa pública inclourà la participació de la ciutadania a través d'un nou Observatori de l'Aigua, que tindrà representació al consell d'administració de la companyia. A l'espera d'elaborar el reglament d'aquest Observatori, el regidor de l'àrea ha destacat que es vol incorporar la veu dels veïns per aconseguir "una conscienciació i participació activa" en la gestió social i mediambiental de l'aigua.