Residus

El Vallès Occidental és la comarca que genera més residus industrials

Els residus de la indústria catalana minven tot i la revifalla econòmica | El 78% dels residus generats pel sector productiu a tot Catalunya són valoritzats

per Redacció , 17 d'agost de 2017 a les 12:11 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 d'agost de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Vallès Occidental és la comarca catalana que genera més residus industrials, segons les dades de les empreses inscrites al Registre de Productors de Residus Industrials. Concretament, les companyies que operen al Vallès Occidental produeixen el 23,7% del total de residus de la indústria catalana. Aquest percentatge s'explica per l'elevada industrialització de la comarca. De fet, és la zona de Catalunya que, amb 2162, acumula més empreses d'aquest sector. 

La següent comarca en generació de residus, ja lluny, és el Baix Llobregat amb un 10,3%. Completen els primers llocs de la llista el Vallès Oriental amb un 9% i el Barcelonès amb un 5,7%.

 

Residus industrials per comarques. Foto: ACR.


Durant l'any 2016 a Catalunya la indústria catalana ha declarat 3,5 milions de tones de residus industrials. D’acord amb les 12.441 empreses que l’han presentada, el nombre de tones acumulades és sensiblement inferior al de l’any anterior, tot i que la tendència és d’una certa estabilitat des de 2012. Des de l’inici de la crisi l’any 2007, els residus industrials declarats han experimentat un descens de l’ordre del 35%.​


Els residus industrial i el producte interior brut (PIB). Foto: ACR.

 

Aquest descens en la generació de residus es produeix tot i que el PIB creix de manera sostinguda des del 2013. L’aplicació a la indústria catalana de les millors tecnologies disponibles, tal com marquen les directrius europees, explica aquest increment de l’eficiència.
 

 

Residus industrials per activitats. Foto: ACR.
 

L’activitat industrial que produeix més residus és l’agroalimentària (25%), seguida del sector metal·lúrgic (22%) i la indústria química (18%) i del paper (11%). El 12,8% són catalogats com a perillosos i provenen principalment del sector químic i farmacèutic (64%), seguit del metal·lúrgic (17%). El 87,2% restant, registrats com a no perillosos, provenen principalment del sector agroalimentari (28%), la metal·lúrgia (23%) i la indústria paperera (12%).
 

 

Residus industrials per demarcacions. Foto: ACR.


La demarcació de Barcelona és la que més residus industrials genera, gairebé dos milers de tones, el 55,7% del total. La de Tarragona és la que més residus especials genera en funció de la seva pròpia producció.

La valorització
 
La principal via de gestió dels residus industrials és la valorització (78%), tenint en compte tant la valorització en origen com la seva gestió com a subproductes, la valorització material externa i l’energètica. El paper de la indústria en l’àmbit del reciclatge és d’un abast molt ampli i té múltiples perspectives, des de la introducció de criteris ambientals en el disseny dels productes i fins a la seva producció i al posterior tractament. La indústria, a més, és un dels actors principals en l’establiment d’aquelles sinergies que permeten impulsar la demanda de matèries i productes recuperats i així consolidar els mercats d’aquestes matèries.
 
Les activitats industrials que valoritzen més residus són el sector agroalimentari (28%); el metal·lúrgic (26%); el sector químic (12%); la fabricació de maquinària i equips informàtics (11%) i la indústria paperera (11%).

 

Participació