Més sancions per infraccions en l'abocament de residus a Terrassa

En la primera meitat del 2017 han augmentat els expedients oberts i ha crescut l'ús del Telèfon Gratuït de la Neteja

Un grup de contenidors desbordats amb brutícia al voltant.
Un grup de contenidors desbordats amb brutícia al voltant. | Albert Prieto
Redacció
28 de juliol del 2017
Durant el primer semestre de 2017, l’Ajuntament de Terrassa ha iniciat 82 expedients sancionadors per diferents temes relacionats amb les infraccions en l’abocament de residus. Al llarg de tot l’any 2016, es van obrir un total de 88 expedients sancionadors relacionats amb els controls dels abocaments de residus.

Aquest augment és fruit de l’increment de les inspeccions i l’activitat sancionadora, que s’emmarca en el Pacte per la Neteja i la Recollida Selectiva de Residus, i que coincideix amb la campanya d’informació i sensibilització “Terrassa més Neta”, impulsada aquest any per l’Ajuntament amb l’objectiu de millorar la quantitat i qualitat de la recollida selectiva a la ciutat.

D’entre les infraccions més reiterades, destaca la utilització “de contenidors municipals per abandonar residus objecte de servei específic” (18 expedients), i les infraccions motivades per la manca de la documentació obligatòria (14); també “dipositar residus voluminosos a la via pública sense concretar prèviament la seva recollida” (11), i l“abandonament de residus municipals fora dels contenidors” (10).

L’objectiu que es vol aconseguir intensificant les inspeccions és minimitzar aquest tipus d’infraccions, com l’abocament incontrolat de mobles, andròmines i residus voluminosos a la via pública. Una acció que es pot fer de manera controlada i programada utilitzant el Telèfon de la Neteja d’Eco-Equip (900 720 135). Al llarg del primer semestre de 2017, aquest servei gratuït ha rebut un total de 3.911 trucades per gestionar o per comunicar incidències amb mobles i residus voluminosos (prop de 900 trucades més que en el mateix període de 2016). En els últims anys, Eco-Equip ha registrat un increment en la recollida de residus voluminosos, xifrat en gairebé 770 tones entre el 2014 (2.763,26 tones) i el 2016 (3.532,99 tones).

L’objectiu de l’Ajuntament és continuar amb les inspeccions i l’activitat sancionadora i també continuar fomentant l’ús del Telèfon de la Neteja, un servei que en els pròxims mesos continuarà implementant millores per al seguiment i control de les operacions de recollida de residus voluminosos, amb un sistema d’identificació que es posarà en marxa de manera progressiva.

El Pacte per la Neteja i la Recollida Selectiva de Residus planteja els compromisos a adoptar per part dels diferents actors: Ajuntament i empresa municipal Eco-Equip, entitats i organitzacions, activitats econòmiques, àmbits educatius i ciutadania.