Més de 8.500 espectadors han passat per la Nova Jazz Cava

S'han celebrat més d'un centenar d'activitats de la Temporada Estable 2016-2017

Redacció
29 de juliol del 2017
Actualitzat a les 16:21h
La Temporada Estable 2016-2017 de la Nova Jazz Cava organitzada entre el 7 d’octubre i el 27 de juliol per Jazz Terrassa - Club de Jazz d’Amics de les Arts i JM, amb el suport de l’Ajuntament de Terrassa i d’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), ha estat intensa i diversa amb un total de 108 activitats musicals amb una assistència propera als 8.500 espectadors. De la programació presentada, hi ha hagut 72 concerts celebrats en cap de setmana amb una participació de 6.676 espectadors i una mitjana propera als noranta espectadors/concert; i 36 Jam Sessions d’entrada lliure dedicades a la improvisació i als valors emergents del jazz català, celebrades tos els dijous a la “Cava Club” amb una assistència estimada a l’entorn dels 1.800 espectadors. Val a dir que la col·laboració, especialment amb el Taller de Músics, ha contribuït a fomentar la participació d’alumnes de centres educatius catalans.

Els resultats d’ocupació indiquen un augment de l’activitat i un repunt a l’alça en la participació als concerts respecte a les dades recollides a l’anterior temporada i tanmateix favorables per a la consolidació de l’activitat musical a la Nova Jazz Cava en el marc de la Temporada Estable.

Diversitat estilística i actualitat musical

La programació musical oferta ha estat força variada estilísticament amb la presència de figures internacionals de renom, formacions nacionals reconegudes dins del gènere, presentacions de nous projectes i treballs discogràfics, així com programació de músics novells. Del jazz de tall més clàssic amb propostes com les de La Locomotora Negra, Sandy River Band, The Hot Pickles Quintet o Old Cats Swing Band, al format big band amb la presentació a Terrassa del projecte La Màgia de la Veu & Jazz Ensemble de Joan Chamorro.

El blues ha estat força present amb figures internacionals de renom com el guitarrista Bob Margolin, cicles i festivals com el Sax-o-rama Rhythm & Blues Sax Meeting 2017 i la participació dels saxofonistes Scott Hamilton i, acompanyant a la Barcelona Big Blues Band, el britànic Spencer Evoy, o la 13a edició de la Blues & Boogie Reunion. També en el terreny del blues destaquen les formacions Big Mama Montse Band o Víctor Puertas & The Mellow Tones amb el debut a Terrassa com a convidat del músic noruec JF Lauritsen.  També projectes de world music Erwyn Seerutton Ensemble, els ritmes brasilers de Luna Cohen i Jayme Marques en la gira del seu 80è aniversari, el R&B dels Flamingo Tours o el funk de les Neddermann Sisters. I la descoberta de veus com les de les nord-americanes Lila Amons i Gwen Perry, i de noves promeses catalanes com Carolina Alabau. Especialment sorprenent el nou treball de Carola Ortiz o les veus poètiques de Araceli Aiguaviva, Loni Geest i Laia Porta a “Divadams”.

De l’escena internacional destaca el retorn de figures com el trompetista italià Enrico Rava amb el debut del trombonista Gianluca Petrella i el pianista Giovanni Guidi, així com el violinista francès Didier Lockwood  amb l’estrena a la Nova Jazz Cava del pianista de Roma Antonio Farao’. També des de França el vigorós saxofonista Gaël Horellou, la presentació de la banda noruega Pocket Corner i, des de l’altra banda de l’Atlàntic, la sempre lloable presència del pianista californià Bruce Barth, del saxofonista d’Iowa Dick Oatts i el debut a la Nova Jazz Cava del saxofonista Scott Hamilton.  

Una de les vessants importants de la programació ha estat la promoció de noves formacions i músics novells de la nostra escena amb projectes com Camaleonius, Carolina Alabau Group, Rai Castells Quintet, Emilio Remesal Project, Anthus, Pablo Martín Quartet, Alba Careta Quintet, 4P’S Quartet, Miyagi Trio, Jofre and The Threesome, The Funkenstein Trio, Melonious Thong Trio i els múltiples Combos del Taller de Músics – ESEM. Tots ells certifiquen del bon estat de forma de l’escena catalana ben representada també per figures consolidades com Víctor de Diego, Carles Pineda, Pau Bombardó, Sergi Sirvent Unnexpected, Toni Solà, Pau Figueres, Laura Simó & Francesc Capella, Judit Neddermann, Michel Faber, Guim G. Balasch, Víctor Puertas, Big Mama Montse, Raynald Colom, Llibert Fortuny, Myriam Swanson... que confirmem l’alt nivell instrumental i compositiu que han singularitat les propostes presentades.

L’actualitat discogràfica és primordial a la TE amb la presentació de més d’una quinzena d’àlbums de diferents estètiques com “Odisseo ” de la banda Unnexpected, “My Road” del guitarrista i cantant nord-americà Bob Margolin, “Lifeline” dels noruecs Pocket Corner, “Pau Figueres” del compositor i guitarrista català, “November Sky” de la cantant i compositora brasilera Luna Cohen, “La Màgia de la Veu” del Jazz Ensemble amb Joan Chamorro, “Els Mars del Sud” de la formació Oasi al Mar, “Calidoscopi” del jazzman sicilià Anthus, “Sirin” de la terrassenca Carola Ortiz, “Vigorous” del saxofonista Ariel Vigo, “Smack 7 Dab” del projecte coliderat pel trompetista egarenc Oriol Vallès i el baterista Joan Casares i el disc homònim del trio Tro amb Pere Miró, Xavi Castillo i Joan Casares. Des de Madrid Guillermo McGill Quartet presentava “Es hora de caminar” i arribada de Màlaga la súper banda del vibrafonista Javier Navas oferia els temes de “Finally in my hands” en el seu aclamat debut a la Nova Jazz Cava. En l’òrbita del blues destaquen els treballs de Victor Puertas & The Mellow Tones, “Seed of Love” de Big Mama Montse Band i “No Panic” del guitarrista Tòfol Martínez

En l’àmbit de les coproduccions i creació de nous públics, cal fer esment de la col·laboració amb el Ritme & Soul Festival organitzat pel Soul Vespa Scooter Club amb els directes de bandes com The Limbos, The Slingshots i Soweto. Remarcable és també el suport i difusió de cursos de “lindy hop” tots els dimecres a la Nova Jazz Cava amb el col.lectiu Terrassahoppers, així com l’organització bimensual de concerts de swing ballable amb propostes com “Swing & Shout” amb ’Anna Jané Quintet, Three Cool Cats, Whoopee Hoppers, Sandy River Jazz Band, Marc Martín Trio amb Jaume Ferrer i Casi el mejor trío de mi vida, seguides per 722 balladors.

Concerts especials per Nadal

Novament el cicle nadalenc ha assolit la màxima participació amb un seguiment de 1.149 espectadors i una mitjana de 144 espectadors als 8 concerts celebrats. Una programació variada i festiva amb la presentació del projecte de doowop The Velvet Candles La Màgia de la Veu & Jazz Ensemble, la producció especial de Cap d’any i Any Nou Old Cats Swing Band, Els Tres Tenors amb Lluc Casares, Gianni Gagliardi i Cèsar Joaniquet reinterpretant la música de Radiohead i la multitudinària Blues & Boogie Reunion 2017 en la 13ena edició amb els pianistes europeus Renaud Patigny, Sylvan Zingg, Sébastien Troendlë, Ladyva i l’amfitrió de la trobada, Lluís Coloma.

Tanmateix accions com el “FormatJazz”, la 5a Degustació de Formatges Artesans Catalans amb l’actuació de Laura Simó & Francesc Capella, seguit per 125 espectadors, així com la singular “Barbacoa Jazz” la graella argentina de Barbacoa Chef amb el que s’inaugurava la 19a edició del “Jazz a la Fresca”, han agermanat música i gastronomia.

Activitats i usos complementaris de la Nova Jazz Cava

Enguany la sala ha estat escenari de múltiples activitats paral.leles que s’afegeixen a la programació organitzada per Jazz Terrassa i que han assolit una participació superior als 4.000 assistents en una cinquantena d’accions. La col.laboració més significativa és el TMM - Cicle Terrassa Música Moderna, organitzat per l’ajuntament de la ciutat, amb un total de divuit sessions d’artistes com El Petit de Cal Eril, León Benavente, Pantaleó + Estúpida Erikah, Javier Muguraza, Pau Vallvé, Delafé, entre d’altres, i en el marc del Festival BarnaSans artistes com Daniel Viglietti, Quico Pí de la Serra i el projecte Les Kol·lontai.

Festivals i activitats com el Festival TNT, Fred Festival Hivernal de Terrassa, el Festival Soul & Ritmes, la Nit del Misteri - Premi Ferran Canyameras, el VI Concurs de Relats Breus del Diari Terrassa i els cicles ‘La Deu de les Veus: paraula i música’ i Perifèric Poetry Terrassa, organitzats per Mirall de Glaç – Grup Literari d’Amics de les Arts, també han rebut el suport del Club de Jazz d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals.

En l’àmbit pedagògic i solidari sobresurten l’elaboració del programa “Visquem el Jazz” del Departament d’Educació i adreçat a la formació musical d’alumnes de secundària seguit per 1.355 alumnes i el concert internacional de la flautista Jamie Baum Quartet, una actuació emmarcada en el programa pedagògic celebrat al Conservatori de Terrassa amb el suport del Consolat dels Estats Units a Barcelona. Igualment concerts solidaris amb De la Carmela per la campanya “Microcrèdits Solidaris per l’Àfrica”, Kailash per la campanya “Jazz pel Nepal” de l’associació Edfon, Jordi Rabascall Quintet per la campanya “Apoderament de la Dona a Burkina Faso” promoguda per l’associació Alba i Terrassa Solidaria i l’actuació a beneficia d’Activa Open Arms d’ajuda als refugiats, han estat celebrats a la Nova Jazz Cava. 

Noves llaminadures musicals a partir del 6 d’octubre

La Nova Jazz Cava reprendrà la programació de la Temporada Estable 2017 – 2018 a partir del 6 d’octubre amb sessió inaugural en record a Tete Montoliu quan es commemora el 20è aniversari de la seva mort. Entre d’altres propostes, es confirmen també els concerts a l’octubre de la banda mallorquina Big Yuyu, el sextet del guitarrista i cantant brasiler Ramiro Pinheiro, el saxofonista argentí Luis Nach o el formidable duet Albert Bover & Horacio Fumero, propostes totes elles amb presentació discogràfica. També destaca el debut a Terrassa de la cantant lituana Viktorija Pilatovic, i ja al mes de novembre es preveu la presència del bluesman nord-americà Dave Riley i la presentació a Catalunya de Glowing Trio, la nova aposta del trombonista Ramon Fossati.