Un espectacle de carrer de la Fura dels Baus inaugurarà el 10è Festival TNT

El certamen presentarà 37 espectacles, 13 dels quals coproduccions i 14 estrenes absolutes

Presentació, a la Fàbrica Moritz, de la programació del Festival TNT 2017.
Presentació, a la Fàbrica Moritz, de la programació del Festival TNT 2017. | Lucía Blanco/ACN
Redacció
21 de juliol del 2017
El festival de creació contemporània i emergent Terrassa Noves Tendències (TNT) celebra, aquesta tardor, la seva desena edició. La programació inclourà diverses novetats respecte altres anys. D’una banda, es doblarà el nombre de butaques després de l’èxit de la venta anticipada a l’edició anterior. De l’altra, la companyia teatral La Fura dels Baus inaugurarà el festival amb l’espectacle de carrer ‘Dreams’, obert al públic i gratuït, en col·laboració amb la fundació PRODIS i la participació de persones amb necessitats especials. A més, enguany el TNT Kids, un espai d’espectacles per a infants, que es va posar en marxa l’any passat, ampliarà el seu horari a tot un dia sencer. Segons Pep Pla, el director del festival, “l’essència d’aquesta desena edició és l’aposta per nous creadors que no coneixem”. S’ha donat un espai prioritari a artistes emergents que fan, en molts casos, la seva primera o segona proposta escènica. Aquest any, el TNT presenta un total de 37 espectacles, dels quals 13 són coproduccions i 14 estrenes absolutes.

El festival busca ser una plataforma per catapultar artistes emergents a través de coproduccions del certamen, però també altres amb una trajectòria consolidada. Així, entre els més desconeguts, s’hi troben Oriol Morales, Vero Navas, Señorita Blanco, Núria Vila, Nico Jüngen, Laura Clos, Carles Castaño o el col·lectiu andalús ‘Vértebro’, que presentarà ‘Dios tiene vagina’. L’obra aborda la temàtica de gènere com a quelcom que “s’imagina, s’inventa i es representa” partint de l’esperit festiu del folklore religiós andalús i mediterrani. 

TNT també serà la plataforma per presentar ‘P/P (propiedad privada)’, dirigida per Alejandro Curiel, que reflexionarà sobre el cos com a propietat privada i es pregunta a qui pertany; i Oriol López, de la companyia ‘Ça marche’, també hi presentarà el seu espectacle ‘Silence’, on s’explora la figura del fill i es qüestiona “l’espai de la infància en la contemporaneïtat”. 

També formen part de l’edició d’aquest any, però, creadors que ja tenen a les seves esquenes una trajectòria artística com ara Agnès Mateus i Quim Tarrida, Javier Cuevas, Rubén Ramos o Kiku Mistu. 

La programació, però, també inclou obres d’artistes ja reconeguts, com Xavi Bobés, Ernesto Collado (que farà la seva darrera actuació en públic abans d’abandonar els escenaris) o Angélica Liddel.

El certamen també s’obre als espectacles internacionals amb la companyia finlandesa de teatre visual i circ contemporani WHS, amb la peça ‘Cutting Edge’; el grup belga ‘Berlin’ que a ‘Zvizdal’, que narra la història d’una parella de supervivents de la tragèdia de Txernòbil; o l’espectacle renovat ‘Les esqueiters’, de Marcel Borràs i Nao Albert, amb la coproducció del Théâtre de l’Archipel de Perpignan. 

El TNT busca ser una plataforma de projecció internacional pels artistes que hi participen, ja que hi assisteixen programadors d’arreu del món amb una afluència cada vegada més important de professionals provinents de l’Àsia i de Nord i Sud-Amèrica. De fet, les 90 coproduccions del TNT al llarg de la seva història han fet 1.847 actuacions arreu del món. 

El TNT manté la política de preus assequibles que oscil·laran entre els 3 i els 10 euros (exceptuant els dos espectacles al Teatre Principal, que pujaran a 19 euros) per arribar “a tots els públics”, segons Pla. L’edició d’enguany ocuparà 23 espais, 11 dels quals teatrals, 9 no convencionals i 5 de carrer. 

Com cada any, el festival elabora uns itineraris per al públic, aquesta vegada amb la temàtica de sèries i pel·lícules. A més, s’oferiran diversos espectacles de carrer gratuïts. 

L’acte de presentació de la desena edició ha comptat amb la presència de Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, que ha destacat la importància “nacional i internacional”. Segons ell, el TNT és una oportunitat per a la seva ciutat i afavoreix la “cohesió social i la dinamització cultural”.