El govern de Terrassa condemna l'agressió racista als horts de Torre-sana

Entitats com l'ANC Terrassa i la Comissió 8 de març també s'han solidaritzat amb la víctima i han demanat mesures per evitar noves agressions | L'associació de veïns del barri ha identificat els presumptes autors de l'agressió i els ha expulsat de l'entitat

Hort urbà de Torre-sana.
Hort urbà de Torre-sana. | AV Torre-sana
Redacció
11 de juliol del 2017
Actualitzat a les 18:03h
El govern municipal de Terrassa ha manifestat la seva "més enèrgica repulsa i condemna" a les agressions i insults que va patir ahir al matí una ciutadana terrassenca mentre feia ús de les instal·lacions dels horts urbans situats al Camí dels Monjos, entre Torre-sana i Vilardell. Nombroses entitats locals, així com polítics i ciutadans, han mostrat el seu rebuig a l'agressió.

Els fets van tenir lloc cap a quarts de deu del matí, quan presumptament dues persones van atacar la víctima amb agressions verbals de caire racista i masclista i la van agredir físicament tot causant-li diverses lesions i contusions per les quals va haver de ser traslladada en ambulància a l'Hospital de Terrassa, on va rebre atenció sanitària.

La víctima és membre de la Junta Directiva de l’Associació de Veïns de Torre-sana, una de les entitats que gestiona aquests horts urbans amb un projecte d'hort solidari i comunitari.

El govern municipal ha expressat el seu rotund rebuig a aquests fets, i ofereix tot el seu suport a la víctima i al seu entorn, com també a l’AV de Torre-sana. Així mateix, remarca el tarannà solidari del projecte que està duent a terme l’entitat amb aquest hort urbà, un projecte que fomenta valors com la solidaritat, el civisme i la convivència, "valors totalment contraposats a aquestes agressions intolerables, i que defineixen el tarannà divers, inclusiu i cívic d’una ciutat com Terrassa".

També l'agrupació local de l'ANC-Terrassa per la Independència ha mostrat amb un comunicat el seu "contundent rebuig i total condemna a la violència racista i de gènere" i se solidaritza amb la víctima pel que qualifiquen com un atac a la dignitat. "El respecte dels drets humans i les llibertats fonamentals de tots sense distinció racial, de color, sexe, orientació sexual, llengua, creences religioses, opinions polítiques, nacionalitat, recursos econòmics, o qualsevol altra forma de discriminació, és la condició bàsica de la llibertat humana", manifesta l'ANC Terrassa.

L'entitat independentista insta la ciutadania i especialment el jovent a lluitar contra la discriminació i a favor dels Drets Humans. També demana a les autoritats "actuar sense embuts per tal de prevenir, sancionar i corregir aquesta mena de comportaments antisocials, per a la salvaguarda de la cohesió social com a valor essencial de tota comunitat".

També la Comissió 8 de març ha sortit a condemnar l'agressió i solidaritzar-se amb la víctima: "Condemnem l'actuació d'aquests dos individus, la seva actitud obertament masclista, classista, racista i xenòfoba, així com els  insults i les amenaces que, de manera reiterada, han proferit contra persones –i especialment dones- d'altres ètnies i orígens". En el seu comunicat, lamenten "que en una ciutat com la nostra, capdavantera en la lluita a favor de la igualtat, obertament solidària i feminista, es produeixin impunement fets com aquest".
 
"Des de la Comissió 8 de març ens solidaritzem amb la dona agredida, amb la seva família i l'entitat a la que pertany, i exigim a les diferents institucions implicades en la defensa dels drets de ciutadania perquè actuïn de manera proporcional a la gravetat dels fets i perquè prenguin les mesures necessàries per garantir que episodis com aquest no tornin a produir-se", finalitza el comunicat.

Des del col·lectiu Terrassa Sense Murs també han exigit "que l’Ajuntament respongui amb contundència davant d’aquests fets. Com a municipi signant de la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat i com a autoproclamada ciutat feminista, no entendrem cap reacció que no vagi en aquesta direcció".

"Arran del discurs de la por i de l’estratègia política de buscar culpables a la situació de crisi, el racisme i la xenofòbia han viscut un repunt a la nostra ciutat. El mes de maig vam denunciar l’aparició de pintades islamòfobes a la mesquita de Ca N’Anglada. Can Palet també ha patit actes similars i l'organització Democràcia Nacional ha muntat parades a la nostra ciutat per repartir publicitat feixista on s'ataca clarament a una part de la població", recorden des de Terrassa Sense Murs.

Expulsió dels agressors de l'associació de veïns

De la seva banda, l'Associació de Veïns de Torre-sana també s'ha expressat en contra de "l’agressió masclista i racista patida per la companya de la junta Maria Gervasio Jiménez". La Junta de Govern d’aquesta associació manifesta "el profund rebuig i malestar pels fets" que van succeir a l'hort del qual n’és responsable l'entitat.

El comunicat de l'associació veïnal identifica els presumptes agressors com José Berbel Cabrera i Francisco López García, als que la junta ha decidit expulsar de l'Associació de Veïns de Torre-sana i dels horts urbans. El comunicat afirma també que els fets formen part d'una sèrie que ve de lluny i menciona "la reincidència dels insults i amenaces a Maria i altres membres del col·lectiu de l'hort i membres de la Junta".