Ajudes econòmiques als comerços que vulguin millorar la seva accessibilitat

És un pas més de l'Ajuntament de Terrassa per aconseguir l'objectiu de l'accessibilitat universal

Redacció
05 de juliol del 2017
Actualitzat a les 15:16h
Emmarcat en l'estratègia de l'Ajuntament de Terrassa per aconseguir a la ciutat l'objectiu de l'accessibilitat universal, el Ple Municipal del passat 29 de juny va aprovar les bases d’un programa d’ajuts per a l’execució d’obres d’accessibilitat a establiments comercials. La finalitat d’aquesta convocatòria és, segons recull el mateix text de les bases, "garantir el dret de tothom d’accedir a totes les activitats, eliminant les barreres arquitectòniques que hi dificulten l’accés, i a la vegada promocionar i facilitar al petit i mitjà comerç la millora dels seus establiments per tal que qualsevol persona pugui accedir-hi i ser-ne client potencial".

Els ajuts estan destinats a tots els establiments comercials, de restauració o de serveis de la ciutat, de menys de 150 m2, que facin obres per adaptar-se a la legislació vigent en matèria d’accessibilitat. Igualment, les bases aprovades pel Ple estableixen que "l’import de la subvenció no ultrapassarà del 50% del cost acreditat de l’obra, amb un màxim de 1.500€".

L’Ajuntament destinarà a aquesta convocatòria un total de 50.000 €, una quantitat que també marca el límit d’ajuts concedits. Cal tenir en compte, però, que el Reial Decret 1/2013, que aprovava la llei de drets de les persones amb discapacitat i d’inclusió social, estableix el 4 de desembre de 2017 com a límit per a que "els espais i les edificacions existents que siguin susceptibles d’ajustos raonables acompleixin l’accessibilitat". Tot i la proximitat d’aquesta data, els serveis municipals han constatat que el 65% dels establiments comercials no acompleixen la normativa vigent.

Garantir un dret, millorar el comerç

Aquestes limitacions afecten a un ampli col·lectiu ciutadà, que no pot accedir a aquests establiments per la manca d’accessibilitat i ha de marxar a comprar fora de Terrassa o a grans superfícies. L’objectiu d’aquests ajuts és garantir el dret de totes les persones a accedir a les activitats comercials, eliminant les barreres arquitectòniques que dificulten el seu accés, i, a la vegada, promocionar i facilitar al petit i mitjà comerç en la millora dels seus establiments. Tothom ha de poder triar la botiga on vol comprar pel que hi venen i no per si és l’única a la que hi pot accedir. Un comerç accessible és un comerç amb futur.

Aquesta és una vella reivindicació de les entitats que formen part de la Comissió d’Accessibilitat, i s’emmarca dins de les tasques impulsades pel desenvolupament del Pacte Terrassa per a l’Accessibilitat Universal, signat l’any 2012.