La Cambra de la Propietat adverteix que la revisió cadastral afectarà els preus de venda i de lloguer

També posen sobre la taula l'afectació que tindran els nous valors sobre diversos impostos

Redacció
04 de juliol del 2017
Actualitzat a les 11:59h
La Cambra de la Propietat Urbana de Terrassa i Comarca ha presentat al·legacions en el tràmit d'audiència prèvia per tal de deixar constància que no s'ha pogut accedir a l'estudi de mercat amb el qual s'ha elaborat la ponència de la revisió cadastral. Igualment, des de la Cambra posen de manifest diverses qüestions que "de no modificar-se perjudicaran els propietaris", com la pujada de l'IBI "sense motivació jurídica" que pot crear "inseguretat jurídica".

Igualment, des de la Cambra de la Propietat adverteixen que la revisió del cadastre acabarà repercutint en els preus tant de venda com de lloguer d'habitatge a Terrassa. Segons dades de la Cambra, els preus del lloguer, en termes reals -és a dir, sense comptar la inflació- encara estan entre un 20 i un 30% per sota dels del 2007, però els costos de manteniment i fiscals dels pisos han passat de representar el 15% al 20% de les rendes de lloguer.

La Cambra considera que "de vegades, hi ha polítiques que acaben encarint els lloguers, com és incrementar l'IBI". D'acord amb la llei, en el cas dels lloguers "antics" i congelats, els propietaris repercutiran l'IBI en els llogaters i, per tant, en aquests casos "l'augment de l'impost l'acaben pagant els inquilins o llogaters", avisen des de la Cambra.

Pel que fa a lloguers nous, en els contractes que es fan a la Cambra de la Propietat, llevat que no ho pactin o pactin el contrari propietat i llogater, fa més d'un any que ja es fa la previsió de repercussió, ja que s'estava al corrent de la revisió i s'estableix, en aquells casos, que es pugui repercutir la totalitat o els diferencials.

Afectació a altres impostos

Al marge de l'IBI, la revisió de cadastral tindrà efectes en altres impostos. En el cas de les plusvàlues, des de la Cambra recorden que "creixerà en la mateixa proporció que ho faci el cadastre".

També afectarà l'impost de transmissions patrimonials (ITP), tot i que indirectament, perquè la Generalitat té com a norma comprovar la valoració dels immobles perquè no es faci l'escriptura per sota de preu. En el cas de Terrassa aquesta comprovació es fa multiplicant per 1'70 el valor cadastral. Això vol dir que "puja el valor de comprovació de l'impost de transmissions", segons la Cambra.

Una altra figura impositiva que es veurà afectada, segons detalla la Cambra, és l'impost del patrimoni, ja que puja el valor dels immobles i aquest impost obliga a valorar-los, com a mínim, segons el valor cadastral.

En el cas de l'IRPF afecta per la imputació de rendes de béns immobles, que grava aquells immobles que no són l'habitatge habitual, amb un 1% o un 2% del valor cadastral, en funció de quan s'hagi fet l'última revisió.