Marc Ribas: «Sóc de Terrassa perquè em dona la gana»

El televisiu cuiner ha estat el protagonista del Pregó de Festa Major de Terrassa | Xavi Carrillo, "Risto", ha estat el pregoner alternatiu

Marc Ribas, durant el pregó de Festa Major.
Marc Ribas, durant el pregó de Festa Major. | J. A.
01 de juliol del 2017
El cuiner Marc Ribas ha estat l'encarregat aquest any de donar el tret de sortida a la Festa Major de Terrassa 2017. El xef de 40 anys, veí de Terrassa i conegut per ser el presentador dels programes "Cuines" i "Joc de Cartes", ha llegit el pregó davant d'un raval de Montserrat ple a vessar per iniciar la festa gran terrassenca.

El cuiner ha reivindicat que, tot i haver nascut fora de la ciutat, està molt orgullós de la ciutat on viu. "Sóc de Terrassa perquè em dona la gana, perquè ho he triat com qui tria un amic", i ha recordat els vincles que té amb la ciutat: la seva dona, la seva filla i el seu amic i mentor, Artur Martínez, el xef del restaurant Capritx.

Durant el pregó, Ribas ha parlat de la defensa que fa contínuament de la ciutat, i ha fet broma dient que "després de vint anys a Sabadell, volia viure bé i vaig venir aquí". El cuiner ha fet un repàs de les coses bones que té la ciutat egarenca, una ciutat "viva, on ens agrada el merder", i ha mencionat la música, l'art, el teatre, la cultura popular - amb una bona llista d'elements -, l'esport i, com no podia ser d'altra manera, la gastronomia.

Fet i fet, Ribas ha cridat a creure en els productes de la ciutat i la comarca i a defensar els cuiners i productors de proximitat, que "són els millors", i ha afirmat que veu el futur "terrassenc".

El text del pregó que ha elaborat i llegit Marc Ribas es pot llegir en aquest enllaç.

El pregó alternatiu, amb Xavi Carrillo "Risto"

El de Ribas no ha estat, però, l'únic pregó de Festa Major. L'entitat La Xemeneia n'ha organitzat un altre uns minuts abans a la plaça de la Torre del Palau, sense intenció, però, d'entrar en competència.

El pregó l'ha llegit Xavi Carrillo, conegut com a "Risto", una persona vinculada de fa molts anys al teixit associatiu terrassenc i, especialment, als Minyons de Terrassa. Evidentment, el pregó alternatiu ha tingut un to molt més irònic i reivindicatiu que l'institucional.

Carrillo ha fet una ullada a la seva infància i ha aprofitat per fer broma sobre el seu barri natal, Ca n'Anglada, i sobre la deriva del Jove, que porta Els Chichos com a cap de cartell. El pregoner alternatiu també ha fet una defensa de la Festa Major, "quan tothom està content", tot i que hi ha massa actes, ha dit, i ha cridat l'atenció als governants que no tenen en compte els castells "perquè no dona vots".

El pregó alternatiu es pot llegir íntegrament en aquest enllaç.