Rafael Aróztegui, Capgròs de l'Any 2017

El fotògraf i blocaire és l'homenatjat d'aquest any | L'arribada del drac i la cultura popular han donat el tret de sortida a la Festa Major de Terrassa

Rafael Aróztegui, Capgròs de l'Any 2017.
Rafael Aróztegui, Capgròs de l'Any 2017. | J. A.
30 de juny del 2017
Actualitzat el 01 de juliol a les 0:50h
Les campanes han repicat i el Drac de Terrassa ha arribat des de la seva cova a un raval de Montserrat ple a vessar per anunciar que, un any més, Terrassa ja està de Festa Major. La ciutat comença sis dies de festa i ho ha fet amb el tradicional acte marcat pel pregó i per la cultura popular, acompanyada com sesmpre pels Ministrils del Raval. El moment més especial ha estat la descoberta del capgròs de l'any, un honor que aquest any ha estat per Rafael Aróztegui.

Poc després de les vuit, i amb els problemes habituals per fer-se pas, el Drac ha iniciat amb el seu ball la festa gran terrassenca. El Drac ha donat pas al pregó, que aquest any ha llegit el cuiner Marc Ribas, conegut per presentar els programes Cuines i Joc de Cartes, a TV3. Ribas ha defensat el seu terrassenquisme "tot i haver viscut 20 anys a Sabadell". El cuiner ha destacat elements com el jazz, la cultura popular o, òbviament, la gastronomia: ha defensat, com acostuma a fer, els productes, els productors i els comerços de proximitat.
 

Marc Ribas, durant el pregó de Festa Major. Foto: Joaquim Albalate


El televisiu xef ha donat pas a l'alcalde, Jordi Ballart, que ha obert oficialment la Festa Major, i a continuació els Gegants, els Bastoners i els Nans han ballat davant de l'Ajuntament, abans de donar pas al moment més esperat: la descoberta del nou Capgròs de l'Any. El nan de la Guapa i Jordi Grau han acompanyat la nova figura al centre de la plaça, encara tapada i amb tots els capdidats (i la resta de la plaça) expectants. Un redoble ha servit de precedent perquè desvelessin la nova peça, que aquest any homenatja Rafael Aróztegui.

Aróztegui, nascut a Sabadell el 1946, és fotògraf i blocaire. Incansable retratista de les festes de la ciutat i autor d'un bloc d'història de la ciutat, està vinculat a diverses entitats, com La Llanterna, amb qui va ser, un any, rei Carnestoltes.

El nou Capgròs de l'Any (el de veritat) s'ha mostrat molt content per aquest reconeixement, que ha compartit amb la seva família. De fet, tot i que hi havia diversos candidats a primera línia, Aróztegui s'ha fet esperar uns minuts fins que ha aparegut al centre de la plaça, on l'alcalde Jordi Ballart l'ha rebut.
 

Un emocionat Aróztegui, abraçat amb el seu doble de cartó pedra. Foto: Joaquim Albalate


Després del primer ball del nou capgròs, han tornat a ballar els Gegants, amb un petit ensurt quan el gegant Vell ha estat a punt de caure al final del ball, i, a continuació, l'Àliga, que ha fet la seva estrena a la Festa Major amb un ball en què ha honorat Rafael Aróztegui i el seu capgròs. Un multitudinari ball de l'Estapera ha servit per tancar aquest primer acte que dona la benvinguda, un any més, a la Festa Major.
 

Els Bastoners de Terrassa, a l'obertura de Festa Major. Foto: Joaquim Albalate