Neix l'ANA, una entitat per «donar un nou impuls a la ciutat» de Terrassa

L'Àgora Nova Atenes vol ser un espai de participació i debat sobre la ciutat i el seu futur

Part dels impulsors de l'Àgora Nova Atenes (ANA) de Terrassa.
Part dels impulsors de l'Àgora Nova Atenes (ANA) de Terrassa. | ANA
Redacció
29 de juny del 2017
Actualitzat a la 13:27h
Neix a Terrassa una plataforma formada per ciutadans que consideren que ha arribat el moment d'activar-se i moure's col·lectivament per donar un nou impuls a la ciutat. La plataforma ciutadana ANA (Àgora Nova Atenes) s'ha presentat públicament aquest dimecres a la tarda a la plaça de l'Assemblea de Catalunya.

En l'acte de presentació, al qual han assistit una quinzena del total dels seus membres impulsors, s'ha fet públic un manifest què, de fet, és una crida a participar i debatre sobre la ciutat a totes aquelles persones que tinguin idees i vulguin compartir-les.
 
L'ANA té un origen històric. Com ha explicat en Pau Consola, a començaments del Segle XX, els intel·lectuals barcelonins van descobrir que més enllà de Collserola hi havia un focus que irradiava molta vida cultural, idees, modernitat, avantguarda, nous projectes... Era la ciutat de Terrassa, i en van dir, amb el cànon de l’època, la Nova Atenes o l’Atenes catalana.

Avui, 100 anys després, amb més de 215.000 habitants, havent passat la crisi del tèxtil, la de la totxana, havent acollit onades de nous terrassencs arribats d’arreu, els impulsors consideren que la ciutat es troba en una cruïlla. "Una mica perduda en el no-lloc, encaixonada entre la metròpoli i la Catalunya interior, sense cap gran relat ni gran projecte, amb una fugida de les antigues elits i caiguda de la partitocràcia dels darrers 30 anys... malgrat tot, però, la ciutat és mou!".

Per això han impulsat l’Àgora Nova Atenes, l’ANA, un espai ciutadà, de debat de projectes. La seva voluntat és la de fer xarxa, de trobar gent diversa, plural, amb voluntat d’incidència social, cultural i política, però no partidista. "Volem mirar les coses, fugint dels esquemes semblants a la dels programes electorals, i buscant projectes i respostes transversals i holístiques per recuperar una visió de ciutat, ara mateix una mica confusa; un relat propi per a Terrassa, una visió que il·lusioni al terrassencs i terrassenques, a les entitats i associacions i que generi idees de la nova economia, de la quarta revolució industrial, de l’economia circular i social, i també de creació cultural."

Posteriorment, Mònica Estruch ha  llegit el manifest. Entre molts altres elements, el text manifesta que l'ANA considera que "ha arribat el moment d’activar-se i moure’s col·lectivament per donar un nou impuls a Terrassa". Perquè, diuen, malgrat la dura crisi econòmica que ha patit i pateix la ciutat, "hi ha motius suficients per creure en projectes futurs: som la tercera ciutat catalana, situada en un dels principals espais econòmics del sud d’Europa i afortunadament comptem amb una ciutadania activa amb ganes de treballar, de ser interpel·lada i de reaccionar".

"Amb aquest gran potencial humà, cultural i econòmic", continua el manifest llegit per Estruch, "el que necessita Terrassa és renovar idees, construir models de lideratge més horitzontals i noves formes de participació. Perquè tots podríem aportar molt més a la ciutat si es creessin els espais i canals per fer aflorar les opinions dels veïns i les veïnes de Terrassa, aquesta és la manera per construir un projecte conjunt i compartit per tots. I això és el més important per l’ANA, ja que amb un projecte futur clar es pot avançar molt més i encara millor, es pot arribar més lluny".

Cesc Poch ha tancat les intervencions per explicar alguns dels punts de debat en què el grup ha començat a treballar: la cohesió social i la identificació de la ciutat, la capitalitat, l'articulació del relat terrassenc en l'actualitat, què hi ha després del tèxtil i el totxo? O el terrassenquisme entès com la recerca de la justícia social.
 
En la presentació s'ha fet públic el primer acte oficial de l'ANA. Sota el títol de “Hi ha projecte de ciutat a Terrassa?”, serà un sopar-tertúlia el proper dia 20 de juliol a les vuit del vespre a la seu de la Coral Els Amics. En els propers dies l'ANA farà públic el nom dels ponents. Les inscripcions s'hauran de fer al correu [email protected].
 

L'ANA s'ha presentat a la plaça de l'Assemblea de Catalunya. Foto: ANA